fbpx

AÖP tévhitek és tippek

Már egy ideje zajlik az egységes kérelmek beadásának időszaka. Amit eddig tapasztaltunk, hogy az új Közös Agrárpolitika legnehezebben megemészthető része az Agrár Ökológiai Program. Összeszedtünk pár gazdálkodóink által felmerült kérdést és tévhitet, amiből szerintünk lehet tanulni. Lesz szó AKG-ről, NATURA 2000-ről és az AÖP vállalásokról.

Minden földhasználati kategóriára választani kell 2 pontot, de ha valamiért nem sikerül teljesíteni gyepterületen a 2 pontot akkor a szántóra is elbukom a támogatást?

Nem, csak a gyep földhasználati kategóriára nem lesz kifizetés, ha teljesül a szántó területen a minimum 2 pont akkor oda járni fog a kifizetés.

Biológiai ágensek alkalmazása ökológiai ültetvényekben!

Több kérdés is érkezett már hozzánk ökológiai ültetvények tulajdonosaitól, hogy azt hallották, hogy nem választhatják ezt az előírást. Nincs ilyen korlátozás a jogszabály engedélyezi ökológiai minősítésű ültetvényekben is az Irányító Hatóság által közzétett szerlistán szereplő biológiai ágensek alkalmazását. Itt is igaz, hogy a kijuttatást 15 napon belül jelenteni szükséges az egységes kérelem felületén (idén ha a kérelem beadása elött történt a kijuttatás akkor nem kell a 15 napos határt betartani, de kérelem beadása után igen!)

Ültetvények talajtakarása évelő kultúrák fenntartásával vagy gyepesítéssel, lehet gyomiírtani a facsíkokat?

Szintén sok kérdés érkezett irányunkban ezzel a témával kapcsolatban. A facsíkok gyomirtása ennél a vállalásnál is kivitelezhető, amennyiben a sorköz talajtakarása nem sérül a gyomírtás miatt.

Karbamid műtrágya környezetbarát használat!

Ez a vállalás szántón és ültetvényekben is használható, amit viszont érdemes észben tartani, hogy ha vállalta a gazdálkodó ezt a pontot akkor minden tábláján, de legalább a teljes területének 5%-án 35 és 90 kg nitrogén hatóanyagot kell kijuttatni karbamid tartalmú műtrágyával. Amire viszont fontos figyelni, hogy ezen vállalásnál a teljes gazdaságban környezetbarát módon kell felhasználni minden karbamid tartalmú műtrágyát, amit azonnal be kell dolgozni. Összegezve azon gazdálkodók, akik vállalták a Karbamid műtrágya környezetbarát használatát, bármilyen karbamid tartalmú műtrágyát ide értve a lombtrágyákat is azonnal be kell dolgoznia, tehát igen beszűkül a felhasználható mű és lombtrágyák köre.

Tarló-Szántás nélküli-Pihentetett területek

Sok kavarodás van a gazdálkodóknál, amit szerintünk érdemes tisztába tenni.

Tarlónak azokat a területeket tekintjük, amelyek a kultúrnövény betakarítása után a területen hagyunk. Ezeket a területeket az idei évtől szeptember 30.ig a HMKÁ6 (Minimális talajborítás a csupasz talaj elkerülése érdekében a legérzékenyebb időszak(ok)ban) értelmében csak sekélyen művelhetjük, legfeljebb 10 centiméter mélységig. Ez a feltételesség alappontja, tehát minden támogatást igénylő gazdálkodónak kötelessége betartani. De mit is jelent ez valójában? Tehát ezen időszakban 10 centiméter mélységig bolygathatjuk a talajt bármilyen művelőeszközzel. Ha viszont mégis szeretnénk 10 centiméternél mélyebben művelni esetleg középmély lazítással, gruberral vagy ekével akkor a művelet után 30 napon belül növénykultúrát kell vetnünk. Ez lehet a következő évi őszi növényünk, másodvetés, bármilyen takarónövény vagy zöldtrágya növény. A lényeg, hogy szeptember 30. előtt a 10 centiméternél mélyebb agrotechnikai művelet után 30 napon belül vetett területünk legyen.

Forgatás nélküli talajművelés szántóterületeken, 

vállalás esetében az előbb leírtak ugyanúgy vonatkoznak a gazdálkodókra, azzal a kitétellel, hogy az agrotechnikai műveléseknél csak talaj forgatásával nem járó eszközöket használhatnak. Az érzékeny időszak kivételével (itt is vonatkozik a 30 napos kivételi szabály) művelhetik 10 centiméternél mélyebben a területet olyan művelőeszközzel, amely nem forgatja a talajt.

Pihentetett területnek azt a táblát tekintjük, ahol január 1 és augusztus 31 között nem történik vetés és termelés, illetve a talajt nem mozgathatjuk. A kultúrállapotban tartást kaszálással, szárzúzással és vagy legeltetéssel tartjuk fenn, úgy hogy a kaszálékot a területről nem hordjuk le.

AKG és nem AKG-s gyep!

A jogszabály nem veszi külön a két támogatási formát. Emiatt, ha valakinek küszöbérték feletti gyepterülete van, aminek egy része AKG támogatásban részesül egy része pedig nem és szántóra vállalja az AÖP-t akkor kötelező vállalni a gyepterületekre is az AÖP-t. Ezzel elméletileg nem is lenne baj, viszont azzal, hogy van AKG-s és nem AKG-s területe is csak két vállalás közül választhat a gazdálkodó. Egyik a „Kizárólag alternáló kasza használata” másik pedig a „Pásztorló illetve szakaszos legeltetés”, hibába lehetne elméleti síkon a „Gyepek megőrzése” és „Az extenzív gyepek legalább egyszeri kaszálása” vállalást választani nem AKG-s gyepen ezeket a vállalásokat AKG-s gyepterületen nem vállalhatja a gazdálkodó és mivel nem lehet két külön csomagot létrehozni egy földhasználati kategóriában így kénytelen lesz a gazdálkodó szakaszosan legeltetni (feltéve hogy legeltetéssel hasznosítja területét) vagy alternáló kaszával kaszálni. Ha nincs megfelelő mennyiségű és fajtájú állata a gazdálkodónak, akkor csak az alternáló kasza használata marad!

NATURA 2000 gyep!

 

NATURA 2000 gyepnek az a gyepterület minősül, ami NATURA 2000 gyep fedvénnyel rendelkezik. Tehát attól, hogy valaki nem igényli meg a NATURA 2000 támogatást attól még ugyanazok a szabályok érvényesek rá is. Tehát értelmetlen nem igényelni a NATURA 2000 támogatást! Attól még ugyanúgy NATURA 2000-nek minősül a terület maximum a támogatást nem kapja meg rá a gazdálkodó.

NATURA 2000 gyep és AKG-s gyep!

Az előző pontokból következően, ha valakinek van NATURA 2000 gyepterülete, AKG-s gyepterülete (ezek lehetnek egyazon táblán is) és nem NATURA 2000 és nem AKG-s gyepterülete is, ő csak a „Kizárólag alternáló kasza használata” és a „Pásztorló illetve szakaszos legeltetést” választhatja. Azzal a kitétellel, hogy NATURA 2000 területein nem köteles vállalni AÖP támogatást akkor sem, ha küszöbérték feletti területtel rendelkezi.

NATURA 2000 gyep és nem NATURA 2000-s gyep legeltetése!

Felmerült már a kérdés több soron, hogy a „Pásztorló illetve szakaszos legeltetés”-t a bevitt területek 50%-án kell vállalnia a gazdálkodónak, akkor azt milyen formában lehet teljesíteni. Sajnos itt is külön kell szedni a két területet! A NATURA 2000 összes terület 50%-án illetve a nem NATURA 2000 terület 50%-án kell megvalósítani a legeltetést. Példával: 50 hektár nem NATURA 2000 gyepterülettel és 10 hektár NATURA 2000 gyepterülettel rendelkezik a gazdálkodó. A NATURA 2000 gyepterületén legalább 25 hektáron a nem NATURA 2000 gyepterületén legalább 5 hektáron kell ilyen módon legeltetni, nem vonhatók össze a földhasználati kategóriák.

Szakaszos legeltetés esetén kút használata!

Több esetben felmerült kérdés volt, hogy a gazdálkodó nem tudja megoldani, a szakaszos legeltetést úgy, hogy az itatót mindig más és más úton közelítsék meg az állatok. A jogszabály értelmében ezzel nincsen gond. Ha területet mondjuk villanypásztorral feldarabolja, de az itatóhoz mindig ugyanazon az úton jutnak el az állatok az még nem probléma. Ettől még szakaszos legeltetésnek minősíthető a tábla. Példával élve egy 10 hektáros gyepen egy fél hektáros itató és itatóhoz vezető út mindig ugyanott van. A maradék 9,5 hektárt három részre tudja a gazdálkodó osztani ezzel már teljesíti a vállalását.

Hirtelen ezek a tipikus kérdések tévhitek jutottak eszünkbe. Természetesen, ha Benned is felmerül valamilyen kérdés akkor azt nyugodtan tegyedd fel nekünk és legjobb tudásunk szerint igyekszünk válaszolni ezekre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.