fbpx

Precíziós Mezőgazdasági szaktanácsadás

Teljeskörű precíziós szaktanácsadással tudjuk segíteni a gazdálkodókat, legyen szó tábla digitalizálásról, menedzsment zóna lehatárolásról, precíziós talajmintavételezésről vagy differenciált kijuttatási tervek elkészítéséről.

Bízd rám a precíziós átállást!

Teljes infrastruktúrával állunk ügyfeleink részére. Nem szervezünk ki egyetlen feladatot sem, egy kézben marad a teljes szolgáltatás.

Tábla digitalizáció

A precízió első lépése a GPS kormányzás bevezetése a gazdaságba. Ehhez elengedhetetlen az, hogy pontos területadatokkal rendelkezzünk. Ezt meg lehet oldani azzal, hogy a művelőeszközzel körbekerüljük a táblát és úgy rögzítjük határainkat, de biztos hogy jó helyen művelésünk? Valóban a kataszteri határig tart a müvelésünk? He ezekre a kérdésekre bizonytalan a válasz akkor érdemes szakemberre bízni tábláinak digitalizálását.

Menedzsment zóna lehatárolások

Távérzékelési eszközökkel idősoros biomassza eredmények alapján lehatárolásra kerülnek a mezőgazdasági táblák terméspotenciáljai. 

Georeferált kompozit mintavétel

A műholdfelvételek alapján lehatárolt zónákból 25 pontból gyűjtött 0-30 cm mélységű talajminta megvétele és laboratóriumi vizsgálata. Egy minta maximum 5 hektáros területet jellemezhet. Ezekből az adatokból készülnek el a táblák tápanyagellátottsági térképei.

Talajtípus meghatározása

Terepi vizsgálatok alapján meghatározásra kerülnek a talajfoltok pontos talajtípusa. Ha szükséges laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott talajjavítási javaslat is kidolgozásra kerül. A helyes és pontos növénytáplálás alapja, hogy tisztában legyünk a talajunk pontos fő típusával.

Humusz mélységi térkép

A táblán belül megállapításra kerül a humuszos talajszint mélysége ez által elkerülhető a túl mély talajművelés a szervesanyagban szegényebb talajszintek felkavarása. Elsősorban homok és vagy erodált területeken ajánlott.

Differenciált tápanyagkijuttatási térkép

A laboratóriumi eredmények illetve az előző évi hozamtérképek és idősoros biomassza térképek alapján elkészülnek tápanyag optimalizáló kijuttatási térképek. Az elkészült adatok egyből művelőgpbe helyezhetők és felhasználhatók, nem szükséges külön programozás hozzá.

Offline nitrogén kijuttatási térkép

Távérzékelési eszközökkel pillanatnyi biomassza felvétel alapján nitrogén utánpótlási térképek készítése a gazdálkodók számára. Az elkészült adatok egyből művelőgébe helyezhetők és felhasználhatók, nem szükséges külön programozás hozzá.

Differenciált lombtalanítási térkép

Desszikkálás előtt az állomány biomassza felmérése majd utána differenciált permetezési kijuttatási térkép elkészítése és átadása a gazdálkodónak. 

Ajánlatért forduljon hozzám bizalommal!

Miért fontos a jó precíziós szakmérnök?

Az utóbbi időben gomba módra szaporodtak a Preciziós mezőgazdasághoz értők száma. Sajnos elmondható hogy nagyon sok a fél információ és a félre informálás. Ha valaki nem kellő alapossággal kezd bele a Precíziós mezőgazdaságba sajnos nagyot fog csalódni, mert a pillanatnyi eredmények után nem fogja hozni a kívánt számokat. 

Mindig azzal szoktam kezdeni ügyfeleimnél, hogy először kezdjünk el “Precízen termelni majd, ha megy akkor lehet Precíziósan is”. A megfelelő eredményekért sajnos igen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, hiszen Talajtani Szakmérnökként tudom, hogy az első, hogy egy Genetikai Talaj térképet kell létrehoznunk a területeken, ennek viszont nagyon magasak a költségei. Tehát összességében elmondható, hogy a jó Preciziós Szakmérnök alapos és nem ígér azonnali eredményeket.

Miért érdemes kiszervezned a precíziós szaktanácsadást?

Több mint öt éve foglalkozunk különböző precíziós eszközökkel, rendelkezünk minden szükséges hardveres és szoftveres eszközzel amire szüksége lehet a gazdálkodónak és ami talán a legfontosabb a szükséges tudással is rendelkezünk. Okleves Preciziós Mezőgazdasági Szakmérnökként nem csak tapasztaltam a precíziót, hanem egyetemi körülmények között tanultam is.

Ajánlatért forduljon hozzám bizalommal!

Gyakran ismételt kérdések a precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban

 Sajnos nem. Ahhoz hogy tényleges eredményeket érjünk el a precíziós gazdálkodásban rengeteg adatra van szükségünk. Ezek többsége laboratóriumban vizsgált talaj paraméter adatok. Ezek hiányában nem lehet felelősségteljesen differenciált anyag kijuttatási térképeket készíteni. Az út viszont nagyon jó, hiszen már ezzel a meglévő technológiával is elkerülhetőek a felülkezelések, amelyek költségnövelők illetve egyéb növény egészségügyi kockázatai is vannak.

A távérzékelési eszközökből származó adatokat nagyon jól be lehet illeszteni a helyspecifikus gazdálkodásba. Ugyanakkor elmondható, hogy bármilyen adat, felülvizsgálat nélkül nem teljes értékű. A multispektrális képek azt mutatják meg nekünk, hogy valami az adott területen nincs rendben. De annak megállapítására hogy ezt a rendellenességet mi okozza, ahhoz további vizsgálatok szükségesek.

Amennyiben rendelkezik szakaszolható permetezőgéppel, akkor a távérzékelési adatokra alapozott differenciált lomtalanítás könnyen beilleszthető a gazdaságba. Talán ez az egyetlen olyan rendszer, amely megelőző vizsgálatok nélkül is alkalmazható.

Ha precíziós mezőgazdaságban gondolkodunk, akkor a legalapvetőbb, hogy egy több évre visszamenő távérzékelési adatok alapján elkészített menedzsment zóna lehatárolást alkalmazunk. Így a mintázandó zónákat leginkább a biomassza eredmények fogják meghatározni. Személyes véleményem, hogy ha egy zóna meghaladja az 5 hektárt, akkor érdemes megbontani, de ezen esetben indokolatlannak tartom a 3 hektáronkénti mintavételhez való ragaszkodást.

Abban az esetben, ha helyesen művelik a területeket ez a módszer is jól alkalmazható, ugyanakkor sok esetben a táblahatárok nem mindig a megfelelő helyen vannak, így érdemes lehet szakemberrel pontos GPS adatok alapján felvenni a táblákat.