fbpx

Aktualitások tarlón

Ugyan már foglalkoztam a témával egy korábbi cikkemben, de a határszemléim alkalmával azt tapasztalom, hogy nem árt átismételni az aktuális szabályokat és fogalmakat a tarlón, mert ne feledjük kötelezettségeink vannak szeptember 30.-ig.

A legalapvetőbb új szabály, amit mindenkinek be kell tartania az a „HMKÁ 6 Minimálisan megkövetelt talajborítás a fedetlen talaj elkerülésére a legérzékenyebb időszak(ok)ban”. A szabály értelmében szántóföldeken szeptember 30.-ig fenn kell tartani a minimális talajborítottságát. A gyakorlatot többféleképpen is tudjuk teljesíteni. Talán a legegyszerűbb módszer az az, hogy az aratott növények tarlóját nem forgatjuk le. Ez nem azt jelenti, hogy semmilyen tarlóápolási munkát nem végezhetünk. Tíz centiméternél sekélyebb tarlóápolási munkákat végezhetünk a területen, a lényeg annyi, hogy értelmezhető mennyiségű szármaradvány maradjon a talaj felszínén.

Ugyanakkor nem tiltott a tíz centiméternél mélyebb művelés sem a tarlókon. Ebben az esetben viszont harminc napon belül valamilyen növényt kell vetnünk a táblába. Ez lehet valamilyen másodvetés vagy takarónövény vagy akár a következő évi főnövényünk is. Amit viszont ennél az esetnél nagyon figyelembe kell venni, hogy abban az esetben, ha a tarló szeptember 30. fedettlen állapotban van akkor a következő növénynek december 31.-ig a táblán kell maradnia. Ez az esetet egyféleképpen okozhat fejtörést, ha valaki Agrár Környezetgazdálkodási támogatás keretén belül szeretne szeptember 30. után zöldtrágyanövényt vetni. Amire oda kell figyelnie, ebben az esetben, hogy a talaj növényi borítottsága október 1. után szűnjön meg, így még az idei évben leforgatható/bedolgozható lesz a zöldtrágya növény.

Sajnos kicsit rossz nevezéktant alkalmazott a hatóság a tarló esetében. Nagyon nagy kavarodást látok ebben a témában ezért ezt mindenképpen szeretném kicsit kifejteni. A kavarodás oka az új hasznosítási kód a TAR10, amit tarlónak neveztek el az egységes kérelemben, de ez a tarló nem azonos a növények utáni tarlóval. Tulajdonképpen a TAR10 egy szigorúbb szabályrendszerrel terhelt PIH01 ami a pihentetett területet jelenti. De akkor nézzük is végig a három fogalmat mit is jelentenek ezek és mit is tehetnek a gazdálkodók ezeken a területeken.

Betakarított növények tarlója:

Szokásomhoz híven példán keresztül vegyük végig a dolgot hátha jobban értelmezhető. Klasszikusan vegyünk egy őszi búzát (KAL01), aminek a betakarítása július közepén befejeződött, tehát azóta tarlóként van jelen a területen. Ebben az esetben a tábla hasznosítási kódja marad őszi búza egészen addig amíg nem kerül bele egy újabb növény, ami lehet fő vagy másodvetés valamilyen formája. Ha a terveink szerint ebbe a táblába jövőre kapásnövényt akarunk vetni, és nem akarunk köztes növényt bele vetni a következőket tehetjük. Szeptember 30.-ig fenn kell tartanunk a minimális talajborítottságot, tehát a fentebb már részletezett módon maximum tíz cm mélységben művelhetjük a táblát, viszont ebben az esetben nincs növényvédőszer használati tilalmunk, tehát nyugodtan lehet kémiai módon is gyommentesen tartani a táblánkat.

Ez klasszikusan a tarlók totális gyomírtószerrel történő kezelése, ami véleményem szerint az egyik legsikeresebben alkalmazható évelők elleni védekezési módszer. Sajnos sokaknál tapasztalom, hogy nem merik alkalmazni a technológiát és hagyják felgyomosodni a táblákat. Sok esetben magot hozó gyomnövényekkel találkozok a tarlókon, amik a következő években nagyon erős gyomnyomást fognak okozni. A másik módszer amivel teljesíteni lehet a HMKÁ 6-os szabályt az a következő növénykultúra vetése, ilyenkor viszont már megváltozik a táblánk hasznosítási kódja és onnantól olyan eszközöket alkalmazhatok amik engedélyezve vannak a vetett növénykultúrában.

Tarlóval is teljesíthetjük a paralgoltatási kötelezettségünket

TAR10 „tarló”

Ez a hasznosítási kód egy idén bevezetésre kerülő új fogalom. A lényege, hogy a „HMKÁ 8 Biológiai sokféleség megőrzése” feltételességi szabályrendszer megfelelésére hozta be az Irányító Hatóság. Tehát ha valaki a HMKÁ 8-as pontot „parlaggal” szeretné megvalósítani, annak kell ezt a hasznosítási kódot alkalmaznia a parlagterületein. De mit is lehet tenni egy TAR10-es táblán. Ha egy tábla TAR10 hasznosítási kóddal jelöltünk meg akkor ezen a táblán az adott év január 01. és augusztus 31. között csak kaszálással, szárzúzással és vagy tisztító legeltetéssel lehet művelni, úgy hogy a kaszálék lehozatala tilos augusztus 31.-ig. Tehát egy TAR10-es táblán augusztus 31.-ig nem sérthetem meg a talajfelszínt illetve az ott lévő „szénát” nem takaríthatom be. A korlátozás viszont csak augusztus 31.-ig áll fenn.

Tehát szeptember 1.-től akár kémiai védekezést, akár kaszálék betakarítását, akár talajmunkát is végezhetek a területemen. Azzal a kitétellel, hogy a talajmunkák esetében a HMKÁ 6-os szeptember 30. korlátozás ugyanúgy érvényes lesz. Tehát ha valaki mondjuk kalászost szeretne vetni az idei TAR10-es táblájába és a vetést október 10.-re időzíti akkor a terület szeptember 1-től mondjuk kezelhető totális gyomírtóval, majd 14 nap múlva (körülbelül ennyi idő kell a totális gyomírtók hatás kifejtéséhez) elvégezhető a 10 cm-nél mélyebb talajművelés azzal a kitétellel, hogy példánkban október 15.-ig el kell vetnünk az őszi kalászost.

PIH01 „pihentetett terület”

A PIH01-es hasznosítási kódon szereplő táblák esete akkor lehetett releváns, ha nem akarjuk/tudjuk kivárni az augusztus 31. termelési korlátozást. Ezen pihentetés alkalmazásával már nincs tiltva a talaj mozgatása természetesen betartva a HMKÁ6-os pontot. Miszerint a mozgatás nem haladhatja meg a 10 centiméteres mélységet, kivéve, ha harminc napon belül vetés történik a táblába. A legnagyobb különbség viszont a TAR10 és a PIH01 között az az, hogy a PIH01 nem számolható el a HMKÁ 8-as feltételességi pontba.

Amit még mindenképpen fontosnak gondolok megosztani mindenkivel, a következő agronómiai műveletek megbontják a tarló borítottságát, tehát szeptember 30. előtt történő elvégzésük/bejelentésük után harminc napon belül vetni szükséges.

  • Mikrobiológiai készítmények alkalmazása
  • Zöldtrágya/Ökológiai másodvetés leforgatása/bedolgozása
  • Istállótrágya kijuttatása
  • Középmély lazítás (eleve tíz centiméternél mélyebb művelés)
  • Melléktermék leforgatása/bedolgozása

Összegezve, ha ebből az 5 műveletből valamelyiket is elvégezzük szeptember 30. előtt akkor harminc nap múlva vetni kell! Nincs vis maior nincs kifogás, mert ha a feltételesség pontjait megsértjük ugorhat az egész támogatásunk. Tehát tényleg nem gyerekjáték a dolog, de nem is megoldhatatlan.

Ha tetszett a cikkem kérlek iratkozz fel hírlevelemre, hogy a lehető leghamarabb értesülj a legújabb cikkeimről.

Amennyiben valami még nem tiszta akkor keressetek nyugodtan elérhetőségeink egyikén, vagy akár itt hozzászólásban is. Igyekszünk minden kérdésre a lehető leghamarabb válaszolni.

 

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.