fbpx

Kukorica kompenzációs támogatás

Október 01-től egészen október 15.-ig lehet majd igényelni „az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt a mezőgazdasági termelőket érintő gazdasági veszteség kompenzációjáról” 53/2023. (IX. 13.) AM rendelet szerinti támogatást. De mi is lesz ez a támogatás és kik is igényelhetik?

A támogatás célja, hogy akik a tavalyi kukorica termésük egy részét az idei évben voltak kénytelenek értékesíteni kompenzációt kapjanak. Szerintem senkit nem kell felvilágosítanom, hogy mekkora áresés következett be tavaly. A felvásárlási árak óriásit zuhantak, amint megjelentek az Ukrajnából származó mezőgazdasági termények. Ennek az óriási profitvesztésnek a kompenzációja miatt került kiírásra ez a rendkívüli vissza nem térítendő támogatás. Amit tudunk, hogy egy 15,93 millió eurónak megfelelő forintösszeg áll rendelkezésre, amit beérkező kérelmek alapján fognak arányosan elosztani. Azért azt mindjárt szeretném leszögezni, hogy ez az összeg igen szépnek mutatkozik, de mire a gazdálkodói körhöz leér, a várható nagyobb számú igénylés miatt,  nem lesz óriási bevétele belőle a gazdálkodóknak. De amit lehet azt meg kell igényelni, mert ebben a mai helyzetben minden forint számít!

De nézzük milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy igényelhessük a támogatást:

  • 2022. évi egységes kérelem alapján a legfeljebb 500 hektár nagyságú gazdaságok.

 

Tehát ez azt jelenti, hogy tavalyi évi egységes kérelemben a teljes igényelt „SAPS” támogatás nem lehet nagyobb 500 hektárnál. Amire érdemes odafigyelni, hogy nemcsak a szántó számít ebbe a számításba, hanem minden egyéb területe a gazdáknak. Tehát a szántók, gyepek és ültetvények összes területe nem haladhatja meg az 500 hektárt!

 

  • 2022. évi egységes kérelem alapján legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület

 

Hasonlóan az előző ponthoz, itt is a gazdaság teljes tavalyi területére kell gondolni. Tehát tavalyi évben a gazdaság összes kukorica termő területe nem haladhatta meg a 100 hektárt. Itt is figyelni kell, hogy nem az a kérdés, hogy a szemes kukorica mekkora területen volt! Hanem a teljes kukorica termőterülete!

 

  • 2023.-ban adott be egységes kérelmet

A pont elég egyértelmű, csak akkor lehet igényelni támogatást, ha  az idei évben is adott be egységes kérelmet valaki.

  • A fenti táblázatban szereplő TEÁOR’08 alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozás részére 2023. május 15. napjától 2023. szeptember 15. napjáig értékesített legalább 10 tonna mennyiségű saját termelésű kukoricát.

HUH….. Na szóval nem elég az, hogy nem haladjuk meg az eddig kivesézett területmennyiségeket gazdálkodás szinten, hanem még igazolnunk is kell, hogy megfelelő helyre és időben értékesítettünk legalább 10 tonna kukoricát. Ez a pont talán a legnehezebben teljesíthető, mert sokan a tavalyi alacsony mennyiségű kukorica termésátlagok miatt, azonnal értékesítették még jó áron a terményüket, ezzel próbálva csökkenteni a veszteségeket. Azért az én tapasztalatom az, hogy betárolásra álltalában azok a gazdák adták a fejüket, akiknek általában nagyobb a gazdaság méretük.

  • 2022.-ben nem állapítottak meg 100% mértékű hozamcsökkenést.
 

Tehát azon gazdálkodók, akik tavalyi év során adtak be kárenyhítő juttatás iránti kérelmet és azt az agárkár-megállapító szerv 100% mértékű hozamcsökkenésnek állapította meg, nem igényelhetik ezt a támogatást. De attól, hogy valaki adott be és el is fogadták a kárenyhítő juttatását, nem automatikusan jelenti azt, hogy nem igényelheti a támogatást. Ha például csak 70-80%-os vagy akár 99%-os hozamcsökkenést állapítottak meg akkor még pályázhat erre a támogatásra. Viszont itt fontos leszögezni, nem a kárenyhítő juttatás kifizetése a lényeg, hanem a kár megítélése! Mért lényeges erről beszélni? Több eshetőség is előfordulhat ez az anomália a gazdaságokban.

 

Melyek ezek az eshetőségek:

 

  1. Előfordulhat az az eshetőség, hogy magát, a kárt 100%-ra vették kukorica esetében, de kárenyhítő juttatást nem kaphatott a gazdálkodó, mert a gazdaság tekintetében nem érte el a hozamcsökkenés a 15%-ot. Ez tipikusan olyan gazdaságokban fordulhatott elő, akiknél kis mennyiségű kukorica termesztése történt szemben a több egyéb kultúrával. Tehát náluk megállapításra került a 100%-kos hozamcsökkenés kukorica esetében, de kárenyhítő juttatás kifizetése nem történt!
  2. Másik eshetőség, amivel lehet találkozni, hogy megállapították a 100%-os hozamcsökkenést és el is fogadták a kárenyhítő juttatást, de kifizetési kérelmet novemberben nem adott le a gazdálkodó. Így kárenyhítő juttatást nem kapott, de attól még itt is az agrárkár-megállapító szerv 100%-os hozamcsökkenést állapított meg, tehát nem jogosult a támogatásra a gazdálkodó.
  3. A harmadik eshetőség, pedig az, hogy a gazdálkodó csak abban hibázott, hogy a kárenyhítési hozzájárulást nem utalta át szeptember 15.-ig. Tehát ebben az esetben sem kapott a gazdálkodó kárenyhítő juttatás kifizetést, mert későn rendezte a hozzájárulást. Hiába állapítottak meg nála 100%-os kárt, hiába adta be a kifizetési kérelmet, nem kapott kárenyhítő juttatást a késői hozzájárulás fizetés miatt, de a kukorica kompenzációs támogatásból nem részesülhet, mert van megállapított 100%-os kukorica hozamcsökkenése.
 

Tehát összegezve azon gazdálkodók igényelhetik a támogatást, akik nem rendelkeznek az Agárkár-megállapító szerv által elfogadott 2022. évi 100%-os kukorica hozamcsökkenéssel.

Végezetül, azon gazdálkodók igényelhetik ezt a támogatást, akik a fentebb részletezett öt pontra adott válaszuk kivétel nélkül mind IGEN. Ha ez így van nálad is akkor jogosult vagy a támogatást leigényelni október 01 és október 15. között. Ha segítségre lenne szükséged a támogatás igényléséhez keress minket bizalommal elérhetőségeink egyikén.

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.