fbpx

Mi is az a parlag?

Mostanában elég sokat lehet hallani a parlag témájáról. Megváltozott szabályzat keretében kell teljesítenie mindenkinek a HÁMK8-as feltételességi pontot. Ha nem tudod miről van szó olvasd el korábbi cikkemet a témáról. Tehát ügye mindenkinek teljesítenie kell a 4% vagy a 3%+4%-os előírást. Ehhez nem termelő tájképi elemeket kell beillesztenünk a táblaszerkezetünkbe. Ezt többféleképpen megtehetitek védett vagy nem védett tájképi elemek formájában. Ha szeretnéd frissiteni a tudásodat, hogy mik is azok a tájképi elemek, akkor olvasd el erről is a múltheti cikkemet.  Ebben a cikkben amiről nem beszéltem bővebben az a TAR10 azaz az elszámolható nem védett tájképi elemes parlag. Most ezt a hiányosságomat fogom pótolni ezzel a cikkel, de nézzük is meg mi is az a parlag?

 

Parlag fogalma:

 

Parlagon hagyott területnek azt tekintjük, ahol adott év január 1. és augusztus 31. között gazdasági tevékenységet nem végzünk. A területet kultúr állapotban tartjuk két módszerrel: tisztító kaszálás és vagy mechanikai gyomírtás. A pihentetés ideje alatt a kaszálékot nem hordjuk le azt nem hasznosíthatjuk. Természetesen a korábbi gyakorlathoz híven, növényvédőszer-használata sem megengedett a pihentetés ideje alatt. Ez eddig szinte megegyezik az elmúlt évek gyakorlatával. Az „újdonság” az a dologban, hogy a pihentetés ideje alatt biztosítani kell a talaj takarását is. Ezt három módszerrel tudják a gazdálkodók biztosítani. Első a talajtakaró növényzet vetése, második a méhlegelő vagy vadvirág keverékek vetése és harmadik a tarlómaradványok és spontán megjelenő növényzet meghagyása. Csak hogy bonyolítsuk a rendszert mind három eshetőségre eltérő szabályokat kell betartanunk. Nézzük is végig ezeket.

Vetett vagy telepített talajtakaró növényzet.

A legalapvetőbb szabály ennél a pontnál, hogy csak az Irányító Hatóság által kiadott listán szereplő növényekkel lehet megvalósítani ezt a rendszert. A listát itt találjátok meg.  Két külön kategóriát fogtok találni a listában az egyik az önmagában is vethető vagy telepíthető takarónövények. A másik pedig kizárólag a listán szereplő növényekkel keverékben vethető vagy telepíthető takarónövények.

A másik nagyon alapvetően fontos tényező ennél a feltételességi vállalásnál, hogy a talajtakaró növényzet 2024. január 1. én a táblán kell lennie. Ez azért lehet kicsit nehézkes, hiszen ezt a listát az Irányító Hatóság nemrég adta ki. Ez azért lehet probléma, mert ha olyan növényt vetett parlagnövénynek valaki, ami nem szerepel a listában az felvethetné, hogy nem tudja teljesíteni a vállalást. Szerencsére lesz egy kiskapu a dologba. Tehát aki olyan növényt szánt parlagnak, ami a listában nem szerepel vagy önmagában szerepel, de csak keverékként lenne elfogadott, annak a gazdálkodónak

2024. évi egységes kérelem benyújtására nyitva álló időszak végéig szárzúzást kell végrehajtania a teljes területen.

Összegezve, ha olyan növényt szánnánk parlagnak, ami nincs a listában, nincs veszve a dolog, csak 2024. tavaszán le kell szárzúni.

Természetesen ezt 15. napon belül be kell jelenteni az MVH felületén is!

Méhlegelő keverék vagy vadvirágos keverék vetése.

Megmenekültek az AKG támogatásban részesülő gazdálkodók. Ezt azért mondom, mert sok kérdést kaptam már azzal kapcsolatban, hogy a gazdálkodó AKG támogatást igényel viszont nem vállalt zöldugar kultúrát, hogy teljesítheti ezt az előírást. Azt tudni kell, hogy a rendszer AKG-s területen zöldugar telepítését ebben a támogatási ciklusban nem engedi. Tehát kicsit beszorítva érezhették magukat az AKG-s gazdálkodók, de itt a megoldás.

A könnyítés olyan mértékű, hogy a minősített szaporítóanyag elvetése egészen tárgyév április 15.-ig megengedett. Tehát ebben az esetben nem kell betartani a január 1 és augusztus 31 közötti talajmozgatási tilalmat és a talajtakarást. A lényeg itt is az, hogy meghatározott növényfajokból válaszhatunk. Ezen a ponton ketté kell választanunk a dolgot méhlehelő és vadvirágos keverékre. A méhlegelő keverékben alkalmazható növények listáját az alábbi linken találjátok meg.

Vadvirágos keverék

Szintén egy új fogalom, amivel meg kell ismerkednetek. Ugyanúgy április 15.-ig vethető „parlagról” van szó, azzal a különbséggel, hogy valamilyen meglévő keverékhez 5-10 százaléknyi arányban kell az Irányító Hatóság által kiadott listából három-négy növényt belekeverni. A listát itt találjátok meg! A lényeg itt is ugyanaz, hogy augusztus 31.-ig nem lehet semmilyen gazdasági tevékenységet a területen végrehajtani. Csak tisztitó kaszálás és vagy mechanikai gyomírtás végezhető a területen.

A szemfüles gazdálkodók a lista böngészésekor észrevehetnek valamit! Ez pedig az, hogy pillangós növényekből szépen összerakhatóak a keverékek. Jöhetne is a nagy felismerés, hogy de jó még szálas fehérjetakarmánynövény támogatást is lehet igényelni. Sajnos ki kell ábrándítanom a szemfüles gazdálkodókat, a parlagnak jelölt területekre nem lehet igényelni termeléshez kötött támogatást.

Tarlómaradványok és spontán megjelenő növényzet meghagyása

 

És jöjjön az utolsó parlagoltatási módszer. Itt a lényeg, hogy nem kell vetnünk a területbe semmit csak hagyni kell hogy a tarló árvakelésekkel vagy gyomnövényekkel kizöldüljön. Nagyon lényeges itt, hogy a talajtakarásnak január 1.-től fenn kell állnia. Tehát aki október 1 után feketére művelte a területét, annak azért necces, hogy meglesz a talajtakarása január 1-re. Ami viszont nagyon fontos, hogy az előző két pontban a tisztitó kaszálás és vagy a mechanikai gyomírtás opcionális dolog. Ennél a lehetőségnél elvárt, hogy meg kell akadályozni a virágzást és a szaporító képletek kialakulását. Tehát míg az előző két pontban hagyhatom felvirágozni és vagy magot hozni a vetett takarónövényeimet, addig itt ez tiltott. Egyik oldalról kecsegtető lenne a dolog, mert nem kell vetőmagot vennem, de a másik oldalról elgondolkodtató, mert egy csapadékosabb időjárásba három hetente rohangálhatunk ki szárzúzni. Természetesen itt is tilos gazdasági tevékenységet folytatni, tehát a kaszáléknak maradnia kell a táblán. És persze augusztus 31.-ig semmilyen növényvédelmi kezelést nem alkalmazhatunk a gyomnövények féken tartására. Így én azt gondolom, hogy első hallásra ez lenne a legszimpatikusabb vállalás, viszont kicsit jobban belegondolva lehet, hogy nem ez lesz a legjobb választás.

 

Köszönöm hogy elolvastad a cikkemet, ha tetszett és szeretnél értesülni a legfrissebb cikkeimről iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőnek értesülj az újdonságokról.

Természetesen, ha bármi kérdésed lenne a témával kapcsolatban vagy bármi mással kapcsolatba keress minket bizalommal elérhetőségeink egyikén.

 

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.