fbpx

Tarló, mit lehet és mit nem?

Lassan elérkezünk az őszi növényeink betakarításának végéhez. A kombájnok mehetnek a gépszínbe, megkezdődhet a felkészítésük a következő ciklusra. A sokéves rutinból ilyenkor kerülnek elő az talajművelő eszközök. Megkezdődnek az ilyenkor szokásos tarló ápolások, de az idei évtől az új támogatási rendszer miatt sok újdonsággal kell szembenéznünk. Különböző alap támogatási feltételeknek és egyéb vállalt előírásoknak kell megfelelnünk annak érdekében, hogy szankció mentesen átvészeljük az új támogatási rendszert. Ez csak most ijesztő kicsit, egy két év és a mostani új gyakorlatok mindenkinek már rutinból fognak menni, de így az első évben én úgy gondolom érdemes átrágnunk meg egyszer mit is tehetünk és mit nem.

Legelső sorban a Helyes mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásaiból kell a HMKÁ 6-os gyakorlatot kiveséznünk.

A gyakorlat értelmében szeptember 30.ig maximálisan 10 centiméter mélyen művelhetjük a tarlóinkat. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy olyan tarlóhántási/ápolási műveleteket hajthatunk végre, ami biztosítja, hogy a növényi maradványok nagymennyiségben fennmaradnak a tarlón és ezáltal betöltik a talaj takarási funkcióját. Tehát attól még, hogy 10 centiméter mélyen művelhetek, akkor sem tehetem meg azt, hogy „feketére” művelem a területemet, tehát eltüntetem a tarlómaradványok jelentős részét. Sajnos ebben az esetben nem fog teljesülni a HMKÁ 6-os előírás, hiába elvileg a jogszabálynak megfelelő mélységben művelte valaki a tábláját. Természetesen lehetséges a 10 centiméternél mélyebb művelés (illetve a szármaradványok teljes bedolgozása) csak ebben az esetben 30 napon belül valamilyen növényt kell vetnünk a táblába.

Ez lehet a következő főnövény, hagyományos másodvetés vagy bármilyen zöldtrágya vagy talajtakaró növény. Főnövény esetében tipikus opció lehet, ha valaki őszi káposztarepcét szeretne termeli a következő évben. Tehát példával élve júliusban lekerülő őszi kalászos tarlóját július 20 beforgatjuk utána augusztus 20-ig el kell vetnünk az őszi káposztarepcét, ha így történik a folyamat akkor ez tökéletesen megfelel az előírásnak. Itt hívnám fel a figyelmét azon gazdálkodóknak, akik nehezebben művelhető magas Arany-féle kötöttségi számmal rendelkező talajon gazdálkodnak. Mindenképpen úgy tervezzék meg a talajmunkákat, hogy egy váratlan nagy eső ne húzza keresztbe a számításaikat, a 30 napos vetési kötelezettség miatt, hiszen erre az esetre nem lesz Vis maior! Tehát a 30 nap nem betartása mindenképpen szankciót vonhat maga után. Mindenki úgy válassza ki a talajmunkáinak az időpontját, hogy biztonsággal el tudja vetni utána növényeit.

Másik eshetőség a valamilyen másodvetések elvetése a területen.

Vetésre nyitva álló ablaknál ugyanezt kell betartanunk, de sok mindenre oda kell figyelnünk. Talán az egyik legnagyobb kavarodás ebből a témából van. Vesézzük is ki egy kicsit a másodvetéseket. Többféle másodvetés is létezik, de ami mindegyikre igaz, ha szeptember 30-a előtt kerül elvetésre és a betakarítása/beforgatása október 1- után történik, akkor nincs további teendőnk vele. Ha szeptember 30- a után kerül elvetésre, de szeptember 30-án még a főnövény tarlója fenn volt, azaz az első talajmunkák október 1-után történtek, nincs további feladatunk. Ha viszont szeptember 30-án a tarló „feketén” volt tartva és utána októberben vetünk akkor a másodvetésnek december 31-ig a területen kell lennie. Összegezve nagyon figyelnünk kell arra, hogy szeptember 30-án a tarló fedett legyen különben kénytelenek leszünk olyan növénykultúrát vetni, ami legalább december 31.-ig a táblánkon marad.

De vegyük át a másodvetések sorát:

Hagyományos másodvetés:

Vegyünk egy tipikus hagyományos másodvetésű növényt; silócirok. Állattartó telepeknél sokszor előforduló gyakorlat, egy őszi kalászos szilázsos betakarítása május környékén. Adott a lehetőség, hogy másodvetésben ismét valami zöldtakarmánynövényt vessenek. De hogy is tudunk megfelelni ezzel a HMKÁ 6-os előírásnak? Ebben az esetben is arra kell figyelnünk, hogy szeptember 30-án ne legyen fedetlen a táblánk. Ezt is többféleképpen érhetjük el, vagy szeptember 30-a után takarítunk be, vagy az őszi talajmunkákat októberben kezdjük meg, vagy a szeptember 30-a előtti talajmunkák után 30 napon belül vetünk. Tehát különösebb eltérés nincs ez esetben is úgy kell kezelnünk a területünket, mintha a hagyományos másodvetés főnövény lenne.

Ökológiai másodvetés:

Amennyiben valaki a HMKÁ 8-as előírást másodvetéssel tudja megvalósítani, ez az idei évben még nagyon elhanyagolható mennyiség a diverzifikációs parlagbejelentések miatt, de jövőre már sokesetben előfordulhat. Ennél az esetnél több dologra is figyelmet kell szentelnünk, de ez már a korábbi rutin miatt szinte mindenkinek rögzült. Tehát az ökológiai másodvetést október 1-jéig legalább két faj keverékével kell elvetni, a faj listát az Irányító Hatóság közzé tette és jogszabályban is rögzített. Itt ügye adott a dolog, hogy legkésőbb szeptember 30-án el kell vetni (valójában október 1), ezért a HMKÁ 6-os előírás teljesül, amire azonban figyelni kell, ha valaki nagyon hamar el tudja vetni a másodvetését és a fenntartási kötelezettségként előírt 60 nap hamarabb járna le, mint szeptember 30 akkor a következőképpen forgathatja be a növényi maradványokat.

Ha szeptember 30-a előtt valaki leforgatja az ökológiai másodvetést akkor 30 napon belül új növényt kell vetnie a területére, ha ebbe az időkapuba szeptember 30-án takaratlan volt a tarlója akkor a következő növényt december 31-ig fenn kell tartania a tábláján. Igazából ez teljesen megvalósítható, nem tudok olyan esetről, hogy valaki másodvetés után mondjuk zöldtrágya növényt is akarna vetni 😊. Ha viszont nem vetett korán a gazdálkodó és a 60 nap fenntartási kötelezettsége szeptember 30-a utáni dátumra esik, akkor nyugodtan bedolgozhatja/forgathatja az ökológiai másodvetését teljesítettnek minősül a HMKÁ 6-os előírás!

Másodvetés Zöldtrágyázás céljából

Az Agrár-Környezetgazdálkodási támogatásban részt vevő gazdálkodóknak legalább egyszer minden táblájukon vagy istállótrágya kijuttatását, vagy zöldtrágya növények talajba dolgozását kell teljesíteni. Aki akarta választható előíráscsomagként pluszba vállalhatott még egy kijuttatást. A dolog egészen hasonló az ökológiai másodvetéshez, annyi módosítással, hogy a pályázati felhívásban megjelölt növények közül kell legalább egyet vetniük és, hogy október 31-ig elvetik a zöldtrágya növényt vagy növényeiket.

Másodvetés talajtakarás céljából.

Ez már az Agrár-Ökológiai Program (AÖP) „Jógyakorlatainak” egyik része. Tehát annak kell ezzel foglalkozni, aki az AÖP keretein belül a Talajtakarás jógyakorlatát választotta. Ebben az esetben kicsit módosulnak a határidők. A lényeg február 28-ig fenn kell tartani a talaj takarását. Ezt többféleképpen megvalósulhat. Tarló fennhagyása, őszi vetésű kultúrák vetésével, takarónövények vetésével, valamint évelő kultúrák legalább 10 centiméteres tarló fennhagyásával. Ami még egy kicsit más, mint eddig az az, hogy 10 centiméternél mélyebb talajművelés esetén nem 30 napunk, hanem 15 napunk áll rendelkezésre arra, hogy következő növénykultúrát vessünk. Ennél az előírásnál nincs vetési időkorlátozás, illetve fajlista. Amire viszont figyelni kell az az, hogy ha takarónövénnyel kívánjuk megvalósítani a talajtakarást az nem számolható el ökológiai másodvetésnek és zöldtrágya növénynek sem.

Ha már AÖP vonalon mozogtunk akkor vesézzük ki a mikrobiológiai készítményeket.

Aki azt a jógyakorlatot választotta, amiben mikrobiológiai készítmény kijuttatását vállalta az megoldhatja ezt tarló bontó készítmények kijuttatásával. Amire viszont nagyon kell figyelni, hogy akkor elfogadott a tarló bontó készítmény használata, ha a tarlómaradványok beforgatásra/dolgozásra kerültek. Tehát a talajtakarás megszűnt, így ha szeptember 30-a előtt történt a tarlóbontó készítmény kijuttatása, akkor sérül a HMKÁ 6-os előírás. Ebből az következik, hogy 30 napon belül növénykultúrát kell vetnünk a területünkre. Mit is jelent ez összegezve? Amennyiben valaki tarlóbontóval kívánja megoldani a mikrobiológiai készítmény kijuttatását. Az vagy szeptember 30-a után teheti ezt meg, vagy ha előtte szeretné akkor 30 napon belül el kell vetnie a következő növényét.

Talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása.

Igen hasonló az előző ponthoz. Ha valaki olyan kondicionáló készítményt szeretne használni, amit talajba kell dolgozni ott is sérül a talajtakarás. Ugyanúgy kell eljárni, mint a fent említett esetben.

Tarlóval kapcsolatos AÖP jógyakorlatokkal szerintem végeztünk, jöhet az Agár-Környezetgazdálkodási (AKG) támogatásban tett további vállalások amik érinthetik a tarlóápolás időszakát.

Középmély lazítás:

Értelemszerűen a középmély lazítás 10 centiméternél mélyebb művelés. Így szeptember 30-a előtt elvégzett középmély lazítás után 30 napon belül (kivétel AÖP Talajtakarás jógyakorlat, lásd feljebb) növénykultúrát kell vetniük. Más eshetőség sajnos ebben az esetben nincs.

Istállótrágya kijuttatása:

Az istállótrágyát a lehető leghamarabb talajba kell forgatni/dolgozni. Emiatt, ha valaki szeptember 30-a előtt istállótrágyát (vagy bármilyen egyéb szervestrágyát) juttat ki szintén 30 napon belül vetnie kell. Szeptember 30 után kijuttatott szervestrágyák esetében a bedolgozás/forgatás után nem lesz teendője a gazdálkodóknak.

Melléktermék visszaforgatása:

A jelenlegi értelmezés szerint a visszaforgatás, ami megoldható bedolgozással is megszünteti a növényi borítottságot. Emiatt, aki szeptember 30-a előtt bejelenti a melléktermék visszaforgatását 30 napon belül növénykultúrát kell vetnie. Itt egy kis tipp. Ha valaki elvégzi szeptember 30 előtt a 10 centiméternél nem mélyebb tarlóhántást, majd október 1 után végez egy mélyebb talajművelést ott jelentse/jelentesse be a melléktermék leforgatását és akkor már nem sérti a HMKÁ 6-os előírást.

Kicsit hosszúra sikerült ez a cikk, de amennyiben tetszett iratkozzatok fel hírlevelünkre, hogy mindig értesüljetek a legújabb cikkeinkről. Ha viszont kérdésetek lenne a témában, ne habozzatok keresni elérhetőségeink egyikén.

Ha jobban érdekel a téma akkor olvasd el az alábbi cikkünket.

 

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.