fbpx

Talajvédelmi terv készítés

Okleveles Talajtani Szakmérnöként vállaljuk Talajvédelmi Tervek elkészítését, gyors pontos és precíz kivitelezéssel. Ha fontos számodra a talaj amin élsz.

Bízd rám a talajvédelmi terved elkészítését!

Talajvédelmi terve elkészítésében ügyfeleinknek nincs teendője, teljeskörű szolgáltatást vállalunk.

Talajjavítási talajvédelmi terv

Savanyú talajok, szikes talajok és homok talajok javítását megalapozó talajvédelmi tervek készítése. 

Ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi terv

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, 1500 négyzetméternél nagyobb szőlő- és gyümölcs, valamint 500  négyzetméternél nagyobb bogyós gyümölcsű ültetvény telepítése esetén talajvédelmi terv készítése szükséges.

Öntözési talajvédelmi terv

A terv készítése indokolt a külön jogszabály szerinti házi vízigényt meghaladó vízhasználat esetén.

Hígtrágya mezőgazdasági területen történő felhasználását megalapozó talajvédelmi terv

Hígtrágya az almozás nélküli állattartás folyékony halmazállapotú mellékterméke, amely állati bélsárból, vizeletből, elcsurgó ivóvízből és technológiai vízből áll és kizárólag hidraulikusan szállítható. Termőföldön történő felhasználás szempontjából a hígtrágyával azonos elbírálás alá esik az almozásos állattartásnál keletkező, az állati bélsárnak és vizeletnek, valamint a csurgalék és technológiai víznek az alomanyagok által fel nem vett folyékony halmazállapotú része, a trágyalé is.

Szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználását megalapozó talajavédelmi terv

A szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági területen történő felhasználásának szakmai követelményeit, a felhasználást kizáró paramétereket külön jogszabály határozza meg, melynek valamennyi előírását a talajvédelmi terv készítése során figyelembe kell venni.

Szenyvízkijuttatás

Vízrendezést megalapozó talajvédelmi terv

Indokolt a talaj vízháztartásának vízrendezéssel történő szabályozása, ha a termőföld művelési ágának megfelelő hasznosítása a kedvezőtlen vízháztartási viszonyok miatt tartósan akadályoztatva van.

Talajvédelmi terv erózió elleni műszaki talajvédelmi beavatkozások megvalósításához

Az erózió elleni műszaki védelem megvalósításának célja a lejtő felszínén mozgó víz helyben tartása vagy kártétel nélküli elvezetése műszaki talajvédelmi beavatkozások, létesítmények megvalósításával. A műszaki talajvédelmi létesítmények különösen a teraszok, sáncok, övárkok és vízmosáskötések sűrűségét, méretezését a talajvédelmi terv alapján az engedélyezési tervben kell meghatározni.

Talajvédelmi terv nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok termőföldön történő felhasználásához

A nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok termőföldön történő felhasználása csak abban az esetben lehetséges, ha a talaj minőségében negatív változás ezek kijuttatásának hatására nem következik be. Termőföldre csak olyan nem mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék juttatható ki, melynek származási helye, képződésének módja és mennyisége, termelője illetve birtokosa, kezelője, szállítója ismert és szakszerű felhasználásával elkerülhetővé válnak a talajra, a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint az emberek egészségére, a növényekre és az állatokra gyakorolt káros hatások. A talajvédelmi terv készítője a hulladék eredetének, illetve képződési módjának alapján mutatja be a hulladékban fellelhető és a környezetre káros anyagokat, s ez alapján tesz javaslatot az elvégzendő vizsgálatokra és a felhasználás lehetőségeire.

Szenyvízkijuttatás

Szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználását megalapozó egyszerűsített talajvédelmi terv

A szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználásának szakmai követelményeit, a felhasználást kizáró paramétereket külön jogszabály határozza meg. A talaj szervesanyaga viszont kiválóan gazdagítható ezzel a technológiával.

Talajvédelmi terv a mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok termőföldön történő felhasználásához

A mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladékok termőföldön történő felhasználása csak abban az esetben lehetséges, ha az adott hulladék a talaj szervesanyagkészletét, termőképességét kedvezően befolyásolja, továbbá ha a termőföld minőségében negatív változás ezek kijuttatásának hatására nem következik be. Termőföldre tehát csak olyan mezőgazdasági eredetű nem veszélyes hulladék juttatható ki, melynek származási helye, képződésének módja és mennyisége, termelője, illetve birtokosa, kezelője, szállítója ismert és szakszerű felhasználásával elkerülhetővé válnak a talajra, a felszíni és felszín alatti vizekre, valamint az emberek egészségére, a növényekre és az állatokra gyakorolt káros hatások.

Egynyári öntözésre szóló vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárásban az öntözővíz minőségét megállapító egyszerűsített talajvédelmi terv

Egy öntözési idényben, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, maximum 120 mm/ha (1200 m3/ha) öntözővíz kijuttatása, legfeljebb 100 ha nagyságú területre. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, 1500 m2-nél kisebb szőlő ültetvény telepítése esetén talajvédelmi terv készítése szükséges. A jelenlegi szabályozás szerint egynyári öntözésre szóló vízjogi üzemeltetési engedély abban az esetben adható, ha a kérelemben megjelölt, ugyanazon helyrajzi számú területre, illetve ugyanazon helyrajzi számú területen belüli részterületre öt éven belül egynyári öntözésre szóló vízjogi üzemeltetési engedély kiadására nem került sor.

Szőlőtelepítést megalapozó egyszerűsített talajvédelmi terv

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, 1500 m2-nél kisebb szőlő ültetvény telepítése esetén talajvédelmi terv készítése szükséges. Emelett a talaj beható ismerete kulcsfontosságú a sikeres termelés érdekében.

Ajánlatért forduljon hozzám bizalommal!

Miért fontos a jó talajvédelmi terv?

Az esetek túlnyomó részében mikor Talajvédelmi tervre van szükségünk valami nagy beruházás előtt állunk. Legyen szó ültetvénytelepítés vagy akár öntözés. Ezen beruházások költségei nagyon magasak és hosszútávon fognak megtérülni. Ezért én elengedhetetlennek tartom, hogy az eleve kötelező dokumentum maximálisan profi legyen. 

Egy rossz Talajvédelmi terv teljesen elviheti a gazdaságunkat a helytelen irányba. Sok esetben a talajparaméterek ismerete nélkül hozunk meg döntéseket. Jó példa rá az ültetvénytelepítés. Először vizsgáltassuk meg a talajunkat, hogy alkalmas-e a sikeres ültetvénytelepítésre és csak ezután kezdjünk bele a beruházásba. Sajnos találkoztam már fordított esettel is.

Miért érdemes nálunk készítettnie a Talajvédelmi tervét?

Centiméter pontosságú GPS koordinátákkal dolgozunk. Az elkészült tervek maximálisan teljesítik a rájuk vonatkozó jogszabályokat. Az egyéb hivatali dokumentációkban is segítséget nyújtunk.

Bízd ránk a Talajvédelmi terved elkészítését 3 egyszerű lépésben!

A szolgáltatás igénybevételéhez töltsd ki a lenti űrlapot 3 egyszerű lépésben. Ne izgulj az űrlap kitöltése csak egy előzetes igény a részedről, az űrlap beérkezését követően egyeztetünk az együttműködés részleteiről.

Add meg az adataidat

Kattints a küldés gombra

Egyeztetünk részletekről

Ajánlatért forduljon hozzám bizalommal!

Vedd igénybe szolgáltatásunkat!

Add meg neved és elérhetőségeidet, és vedd igénybe a Talajvédelmi terv készítés szolgáltatásunkat!

Gyakran ismételt kérdések talajvédelmi terv készítésével kapcsolatban

Ha 2 tonna/hektárt meghaladja a kijuttatandó talajjavító termék Kalcium-karbonát hatóanyag tartalma akkor beszélünk talajjavításról. Ebben az esetben szükséges talajvédelmi tervet kell készíteni és a hatóság felé benyújtani. 2 tonna/hektár hatóanyag tartalom alatt fenntartható meszezésről beszélünk ami engedély nélkül is megvalósítható.

A hatóság oldalán felsorolt termésnövelő anyagok közül bármelyik készítményt használhatjuk talajjavításra. https://portal.nebih.gov.hu/engedelyezett-termesnovelo-anyagok

A növénytermesztés során, a táblán keletkezett növényi melléktermék leforgatáson kívül bármilyen egyéb növényi maradvány kijuttatása termőföldön engedélyköteles.

Ha nem szerepel a 72/2013. (VIII. 27.) VM rendelet a hulladékjegyzékről 1. számú mellékletében szereplő hulladékok között.

Ha bármilyen feldolgozás során keletkezik az adott hulladék. Tehát élelmiszeripari vagy ipari tevékenység kapcsolódik a hulladék keletkezéséhez. Legyen szó fejőházi csurgalékléről, konzervipari mosóvízről vagy biogáz üzemek fermentumairól. Ezen hulladékok is elhelyezhetőek mezőgazdasági területen, csak komolyabb minősítésen szükséges, hogy átmenjenek.