fbpx

Megemlékezés az idén már nem használható hatóanyagokról

Lejáró és lejárt növényvédőszerek

 

Az utóbbi években sajnos általánossá vált, hogy egyre több növényvédőszer hatóanyagtól kell búcsút vennünk. Ez a tendencia alól az idei év sem lesz kivétel. A tavalyi és az idei évben közel 100 növényvédőszertől kell és kellett búcsút vennünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy közel 100 hatóanyaggal lett kisebb a paletta, egészen pontosan 11 hatóanyag került kivonásra. Ebből még hármat az idei évben fel lehet használni, ha maradt raktárkészleten, de már megvásárolni ezeket sem fogjuk tudni.

Akkor kezdjük is bele melyek is ezek a hatóanyagok.

        1. Imazamox és Bentazon gyári kombinációja

Rögtön nem is valódi hatóanyag bevonásról fogok írni, hanem egy gyári kombináció megszüntetéséről. Tehát a két hatóanyag nem kerül kivonásra, ezután is ugyanúgy lehet kapni a kereskedőknél Imazomox és Bentazon hatóanyagú készítményeket, csak ezek gyári kombinációját nem. Így tehát a jövőben a Corum névre hallgató gyomirtót már nem lehet beszerezni és felhasználni is csak 2023. augusztus 01. ig lehetséges. Ebben az esetben veszve nem lesznek a hatóanyagaink, csupán mi magunknak kell majd a kombinációt létrehoznunk, nem fogjuk megkapni késztermékként.

        2. Prokloráz

Az igazi veszteségeink ennél a hatóanyagnál kezdődnek. Számos gombaölő permetszer illetve csávázóanyag tartalmazta ezt a kontakthatóanyagot (Amper, Capitol, Eyetak, Faxer, Kantik, Kinto Duo, Mirage 45 EC, Mystic Pro 500, Proton, Sporgon 50 WP, Ultimo, Wirtuoz 52 EC, Zamir). Ezt a jobbára már csak szántóföldön használható, korábban ültetvényekben is közkedvelt hatóanyagot 2023. június 30.-ig még fel lehet használni, viszont e dátum után már a megmaradt készleteinket sem használhatjuk fel és gondoskodunk kell a szakszerű megsemmisítéséről.

        3. Fenoxikarb

Elméletileg ennek a hatóanyagnak a felhasználása idén még lehetséges, gyakorlatilag már nem felhasználható a készítmény, hiszen 2023. március 31.-ig lehet az Insegar 25 WG-t felhasználni. Ezzel tehát már 2023-tól szegényebbek leszünk egy igen sokrétűen felhasználható kitinszintézis gátló rovarölő szertől, amit az ültetvényekben előszeretettel használtak a gazdálkodók.

 

És innentől jöjjenek azok a készítmények, amelyeket már nem lehet alkalmazni gazdaságunkban.

 

        4. Ciprokonazol

Mondhatjuk, hogy méltán nagysikerű készítménnyel kezdjük meg a sort. Számos szántóföldi gombaölőszer tartalmazta ezt a hatóanyagot. (Cherokee, Ciprodor Extra, Comrade, Kexpro, Maxim Star 025FS, Minister, Mirador Xtra, Priori Xtra, Seguris Xtra, Sfera 535 SC, Trezor 535SC). Az általában strobilurin hatóanyaggal együtt alkalmazott ciprokonazol készítmények népszerű és költséghatékony szántóföldi gombaölők voltak. Ezen készítményeket 2022. november 30.-ig lehetett felhasználni.

        5. Miklobutanil

Következik az első jellemzően ültevény gombaölő hatóanyag, amely kikerült a palettánkról. Mint szőlő és mint almatermésű kultúrákban a lisztharmat elleni védekezések szerves részét alkotta e hatóanyag, de azért a csonthéjas kultúráknál is előszeretettel alkalmaztuk monília elleni védekezés kiegészítéseként. Ezen következő készítményeket is 2022. november 30.-ig lehetett felhasználni (Misha 20EW, Shild 20 EW, Systhane 20 EW, Talentum 20 EW)

        6. Triflumuron

Az Alsystin 25 WP nevű kitinszintézis gátló elvesztése komoly veszteséget jelent, mint az almatermésükkel foglalkozók számára, mint a városgazdálkodások növényvédelmi szakemberiknek, hiszen egy olyan készítmény volt, amellyel a vadgesztenye ádáz ellensége a Vadgeszenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) ellen is lehetett védekezni. Ezt a rovarölőt 2022. szeptember 30.-ig lehetett felhasználni.

        7. Indoxakarb

Sajnos a palettáról a kitinszintézis gátlók egy megint csak elég népszerű készítményt veszítettek. 2022. szeptember 01. óta nem használható fel a Avaunt 150 EC, Dox 30 WG és a Steward 30 DF. A kertészeti és szántóföldi kultúrák között is népszerű hatóanyag biztosan hiányozni fog rövid élelmezésügyi várakozási ideje miatt is.

        8. Haloxifop-R-metilészter

A Gallant Super és Perenal névre hallgató egyszikű irtó készítménytől is búcsút kellet vennünk tavaly év közepén ugyanis az egyszikű irtót 2022. június 30. lehetett kipermetezni.

        9. Imidakloprid

Jöjjön a lista első neonikotinoidja. Az üldözött hatóanyagcsoport újabb tagját veszítette el a tavalyi évben 2022. június 01.-ig lehetett használni a hatóanyagot, mint rovarölő permetszer, és mint rovarölő csávázószer. A következő készítményeket már hiba keressük a gazdaboltok polcain: Confidor 200 SL, Imidance, Kohinor 200 SL, Midash 20 SL, Mido 20 SL, Might 20 SL, Nuprid 600 FS red, Nuprid Max, Seed Oprid 600 FS, Warrant 200 SL

        10. Zeta-Cipermetrin

Egy szintetikus piretroidról van szó amely szintén kivezetésre került a tavalyi évben, egészen pontosan június 01.-ig lehetett felhasználni a Fury 10 EW névre hallgató készítményt.

        11. Mankoceb

Az igazság az, hogy ezt a hatóanyagot már tavaly se lehetett felhasználni, hiszen 2022. január 04.-ig volt lehetőségünk kezelni vele növénykultúráinkat, de nyilván ebben az időpontban nem sok növényvédelmi kezelés történik. Nyugodtan kijelenthetem, hogy egy nagyon sikeres kontakt gombaölővel lett szerényebb a növényvédelmi paletta, hiszen ez a hatóanyag a lisztharmat gombákon kívül szinte az összes növénypatogén gomba ellen felhasználható volt, ezzel nagyban csökkentette a növényvédelem rézterhelését. Nagyon régi hatóanyagként számos növényvédőszer gyártó cég forgalmazta a hatóanyagot.

(Acrobat MZ WG, Avatar 75 NT, Baledo 75 WG, Baledo 80 WP, Baledo Gold, Cupertine M, Cuprofix 30 DG, Cuprosan Super F, Dithane DG Neo-Tec, Dithane M-45, Electis 75 WG, Emzeb 80 WP, Equation Contact, Fanatic M, Fudan 75 WG, Fudan 80 WP, Fudan Gold, Galben M, Gett, Indofil M 45, Manco 80 WP, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Manfil Plus 75 WG, Manzate 75 DF, Micexanil WP, Milcozeb 80 WP, Milcozeb DG, Miltox Special Extra WP, Moximate 725 WG, Moximate 725 WP, Nautile WG, Penncozeb DG, Penncozeb Plus, Pergado MZ, Profilux, Quantum MZ, Ridomil Gold MZ 68 WG, Roxam 75 WG, Tridex 750, Trimanoc DG, Valbon, Valis M, Vondozeb DG, Vondozeb Plus).

Végére is értünk a felsorolásnak, amit itt szeretnék megjegyezni, hogy ezen hatóanyagokról én, mint növényvédelmi eszközök emlékeztem meg és semmi esetre sem szeretném vitatni ezen hatóanyagok kivonásának jogosságát vagy szükségességét. De amit ezzel az írással érzékeltetni akartam az az, hogy egyre nehezebb a feladatunk, hiszen egy szűkülő eszköztárral kell egy egyre szigorúbb piacra termelnünk.

 

Ha te is agódsz a hatóanyag kivonások miatt és segítséget szeretnél kérni a növényvédelemben. Akkor nézd meg mit is vállal a Morva Növénydoki növényvédelmi szakirányításában.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.