fbpx

Gazdálkodási napló, kinek mit kell töltenie?

A 2023.-as év egy átmeneti év, amikor is meg kell szoknunk egy teljesen új rendszert. Ez az új rendszer az elektronikus gazdálkodási napló vezetése lesz. Sok gazdálkodónak kell azzal szembesülnie, hogy az idei évtől sokkal pontosabb és naprakészebb naplót kell vezetniük. Ugyanakkor elmondható, hogy sok minden eddig is kötelező volt a gazdálkodóknak, csak nem volt ennyire éles a dolog. Mire is gondolok? Eddig is elég sok gazdálkodónak kellett volna rendelkeznie gazdálkodási naplóval, amit naprakészen kellett volna vezetnie. Eddig az volt a „rossz” gyakorlat, hogy akkor készültek el a naplók amikor azt, be kellett nyújtani, vagy esetleg egy ellenőrzésnél kellett felmutatni. Ez nagyban meg fog változni az idei évtől.

De tegyük legelőször tisztába, kinek kell naprakész gazdálkodási naplót vezetnie.

Kezdjük az alap esetnél. Minden gazdálkodó, aki folytat növényvédelmi tevékenységet, legyen az gyomírtás, rovarölés vagy gombás betegségek elleni védekezés, köteles permetezési naplót vezetnie. Gyomírtó és gombaölő szeres kezelések esetén a kezeléseket rögzíteni szükséges és az idei évben legkésőbb 2024. január 31.-ig a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületére fel kell töltenie. Rovarölős kezelések esetében, ideértve az atkaölős kezelések, a rovarölőszerrel csávázott vetőmagok vetése és a rovar/fonálféregölő talajfertőtlenítő készítményeket, ha a gazdaság teljes mérete meghaladja a 10 hektárt 24 órán belül fel kell tölteni a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületére.

De teljes naplót nézve a következő esetekben szükséges a napló vezetés.

  1. Nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak.
  2. Termeléshez kötött támogatást igénylő gazdálkodók
  3. Alap támogatást igénylő gazdálkodók, akik erózió érzékeny területen gazdálkodnak (ideértve a 12%-os lejtésű táblákat is). És akik a HMKÁ 8 előírást nitrogénkötő és vagy ökológiai másodvetés alkalmazásával teljesítik.
  4. Vidékfejlesztési Programban részt vevő gazdálkodók (AKG, ÖKO, NAUTRA2000, Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások, Vízvédelmi célú nem termelő beruházások. Az állattenyésztési ágazat fejlesztése (trágyatároló építése), A tejágazat szerkezetátalakítását kisérő állatjóléti támogatás, Kertészeti korszerűsítése -ültetvénytelepítés támogatás, gyógy- és fűszernövény termesztés-. A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás, Borszőlőültetvény telepítés támogatás
  5. Agrárökológiai programba belépett gazdálkodóknak.

Milyen módon kell gazdálkodási naplót vezetni?

Az idei év egy átmeneti év, ahol még két választási opciója is van a gazdálkodóknak. Az egyik hogy papír alapon vezetik a NÉBIH oldaláról letölthető gazdálkodási napló formanyomtatványt. Ebben az esetben is arra kell figyelni a gazdálkodóknak, hogy ha 10 hektárt meghaladó a gazdaságuk a rovarölős kezeléseiket 24 órán belül rögzíteni kell a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületén és a napló teljes adattartamát 2024 január 31.-ig rögzítik a felületen. A másik lehetőség, hogy a gazdálkodási naplót eleve a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületén vezetik ezzel elkerülve a dupla adminisztrációt.

Amire figyelni szükséges még, hogy egyes Vidékfejlesztési Programok esetén a felhívás kötelezi a gazdálkodókat a naprakész gazdálkodási napló vezetésére, amit a régi formanyomtatványon kellett vezetni. Itt annyi a módosítás, hogy az érintett gazdálkodóknak (tipikusan AKG, ÖKO és NATURA 2000 támogatások) június 9-ig a régi formanyomtatványon kell vezetniük a naplót. Június 10.-től az új nyomtatványon kell teljesíteniük ezt a kötelezettséget. 2024 január 31-ig viszont mindkét napló adattartamát fel kell tölteni a NÉBIH felületére, ezért a személyes javaslatom, hogy mindenki kezdje el átvezetni az új formanyomtatványra is a régebbi adatokat, ezzel megkönnyítve a saját munkáját.

Mit is jelent a naprakész vezetés.

Akár papír alapon akár elektronikusan (megjegyzem 2024-től nem lesz választás mindenkinek elektronikusan kell) vezeti a gazdálkodási naplóját a következő időtartammal kell rögzítenie az adatokat.

  • Növényvédelmi kezelések esetében 24 órán belüli rögzítési kötelezettsége van minden gazdálkodónak, függetlenül attól, hogy rovarölőszeres vagy egyéb kezelés történik. Tehát 2024-től minden növényvédelmi kezelést egy napon belül rögzíteni szükséges az elektronikus gazdálkodási naplóban. Sajnos még mindig nem mindenkinél egyértelmű, de a növényvédelmi megfigyelések rögzítése is kötelező minden gazdálkodónak. Így ne feledkezzünk meg erről sem a napló vezetése közben. Ami viszont újítás, hogy a permetezési napló vezetése és valódisága mostantól a gazdálkodó felelőssége és kötelezettsége!
  • Agrotechnikai, növénytáplálási folyamatok rögzítésére 15 nap áll rendelkezésére a gazdálkodóknak. Tehát bármilyen munkafolyamatot is végeznek a táblákon azt két héten belül rögzíteni szükséges.
  • Állatállomány változását a gazdálkodóknak havi rendszerességgel kell rögzíteniük a gazdálkodási naplóba.
  • A szervestrágya mérleget viszont évente kell frissíteni.

Amire érdemes odafigyelni, hogy egyenlőre tervezés alatt van a Kincstár és az Online Gazdálkodási napló szinkronizálása, de jelenleg ez még nem elérhető. Így aki különböző jogcímek miatt köteles agrotechnikai műveleteket rögzíteni azoknak a gazdálkodóknak mindkét rendszerben rögzíteni szükséges a műveleteket. Tehát az MVH felületén is be kell 15 napon belül rögzíteni mondjuk a középmély lazítást és az gazdálkodási napló esetében is ezen időablakban kell rögzíteni a munkafolyamatot (függetlenül attól hogy papír alapon vagy elektronikusan vezetjük).

A mostani tájékoztatások alapján, az idei átmeneti évben nem a szankcionálás lesz a cél, hiszen ez egy teljesen új rendszer, amit mindenkinek meg kell szoknia. A lényeg, hogy mindenki kezdjen belerázódni a dologba, hiszen a következő évtől ez már élesbe fog menni. Így aki még úgy dönt, hogy az idei évét régi papír alapú naplóval rögzíti és majd később oldja meg az adatszolgáltatást azoknak is érdemes már az őszi vetésű növényeiknél az elektronikus rögzítés elkezdése, ne a munka dandárjakor kapkodjanak.

Amennyiben segítségre lenne szükségetek keressetek minket bizalommal, készséggel állunk rendelkezésetekre bármilyen kérdéssel kapcsolatban.

Ha szeretnél naprakészen értesülni legújabb cikkeinkről iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról.

 

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.