fbpx

Készítsük el a gazdálkodási naplót együtt II.

Egyre közeledik a határidő amikorra fel kell tölteni a gazdálkodási naplót a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületére. Én mindenkit arra buzdítok, hogy ne január utolsó napjaiban álljon neki a napló feltöltésének, mert nagyon nehéz helyzetbe hozza magát. Sokkal több információt kell rögzíteni még azoknak is, akik megszokták a gazdálkodási napló vezetést. Nem beszélve azokról, akiknek eddig nem kellett adatot szolgáltatniuk. A jelenlegi szabályozási környezetbe, mindenkinek rendelkeznie kell legalább papír alapú gazdálkodási naplóval! Alap esetben a NÉBNIH által rendszeresített gazdálkodási napló formanyomtatványon kell vezetnünk a naplót. Azonban azt fontos megjegyeznem itt, hogy van 14 olyan Vidékfejlesztési Programos támogatás, ahol nem ez az elvárt!

  • VP4-10.1.1-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
  • VP4-11.1.1-11.2.1-18 és VP4-11.1.1-11.2.1-21 Ökológiai gazdálkodás támogatás
  • VP4-12.1.1-16 NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
  • VP4-4.4.1-16 Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások
  • VP4-4.4.2.2-16 Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése
  • VP3-14.1.1-23 A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás
  • VP2-4.1.3.3-16 Kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése.
  • VP2-4.1.3.6-17 Borszőlőültetvény telepítés támogatása
  • VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása
  • VP2-4.1.3.5-21 Kertészeti üzemek megújításának támogatása
  • VP5-4.1.1.6-15 Az állattenyésztési ágazat fejlesztése – trágyatárolók építése
  • VP-2-4.1.3.2-16 Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével
  • VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás

Azon gazdálkodók akik a fent felsorolt támogatási formákból egyet is igényelnek, nekik kötelezően június 9-ig az Államkincstár által biztosított gazdálkodási napló formanyomtatványt kell alkalmazniuk. Majd június 10.-től pedig a NÉBIH által közétett nyomtatvánnyal kell rendelkezniük. Sajnos ez nem kikerülhető, mert a helyszíni ellenőrzések során kérik a kétféle naplót. Azonban azt fontos kiemelnem, hogy ha ezen támogatások közül egyet sem igényelt le a gazdálkodó akkor elégséges csak a NÉBIH által biztosított 2023-as gazdálkodási napló a gazdáknak!

 

És akkor jöjjön az idei évi újdonság.

Eddig a gazdálkodási naplót január 01.-december 31.-ig kellett egy nyomtatványon vezetni. Az új rendszer alapján viszont vetéstől aratásig.

Mit is jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy minden gazdálkodási napló vezetésére kötelezett gazdálkodónak 2023 december 31.-re (feltöltés végső határideje január 31. egy kivétellel) legalább két naplóval kell rendelkeznie. Egy 2023-as gazdálkodási naplóval és bármennyire is furcsa egy 2024-es gazdálkodási naplóval. Tehát amikor bekövetkezik az aratás vagy a különböző másodvetések beforgatása/betakarítása, meg kell nyitni a 2024-es gazdálkodási naplót! Minden táblára rögzíteni szükséges a 2024-ben tervezendő növényt és AKG/ÖKO gazdálkodóknak fel kell töltenie a tápanyaggazdálkodási terveket is! Ez merőben eltér az eddigi gyakorlattól. Természetesen nem hiba, ha valaki majd változtat a vetéstervén azt majd korrigálni szükséges amikor megtörtént.

 

Tehát összegezve a dolgot.

A 14 támogatási formában részesülő gazdálkodónak három gazdálkodási naplóval kell rendelkeznie.

  • Régi formátum: 2023. január 01.-2023 június 09.
  • Új formátumú 2023-as gazdálkodási napló: 2023. június 10.-aratásig
  • Új formátumú 2024-es gazdálkodási napló: vetést megelőző agrotechnikától – aratásig (jelen esetben december 31.-ig) ezt a naplót visszük majd tovább 2024-ben

A felsorolt VP támogatásokon kívül eső gazdálkodóknak pedig két naplót szükséges előállítaniuk.

  • Új formátumú 2023-as gazdálkodási napló: 2023. január 01.-aratásig
  • Új formátumú 2024-es gazdálkodási napló: vetést megelőző agrotechnikától – aratásig

Maga az elv véleményem szerint nem lesz rossz, csak nagyon szokatlan. Amiért jó lesz az évtörés, hogy az egyes növények élete egy naplóban követhető így az őszi vetésű növények végig egy naplóban szerepelnek majd. Ami miatt kicsit nehéz és szokatlan, hogy egyes betétlapok csak az adott évre vonatkoznak, de a hozzájuk tartozó műveletek két naplóban kerülnek rögzítésre. Tipikusan ilyen a szervestrágya mérleg, amit mostantól két naplóból kell majd összevadászni.

 

Vegyünk sorra egykét kivétel példát:

Ültetvények esete:

Ha AKG/ÖKO támogatást igényel a gazdálkodó az ültetvényére, akkor meg kell nyitnia a 2024-es naplót, hogy a tápanyaggazdálkodási terveit rögzítse a naplóba, de egyéb teendője nem lesz!

Állandó szántóföldi kultúrák:

Tipikusan lucerna, zöldugar, de ide tartozhat még elég sok egyéb növény például a spárga is. Ha valaki nem igényel ilyen kultúrákra AKG vagy ÖKO támogatást akkor nem szükséges hozzá megnyitnia a 2024-es naplót (ha van egyéb növénye akkor muszáj lesz 😊). Minden agrotechnikai művelet mehet a 2023-as naplóba. Ha indul AKG/ÖKO támogatásba akkor viszont a 2024-es naplóban szükséges lesz rögzíteni a 2024-es tápanyaggazdálkodási tervét. Nem elfelejtve, hogy attól, hogy a zöldugarra nem lehet kijuttatni semmit, attól még nullás tápanyaggazdálkodási tervvel rendelkezni kell és azt fel is kell tölteni!

Gyepek:

Gyepek esetében nem szükséges új naplót nyitni, minden agrotechnika mehet a maga évébe.

És akkor jöjjön az egy határidő kivétel.

Azon mezőgazdász kollégáknak, akik CSAK BISS+CRISS támogatást igényelnek és nem folytattak növényvédelmi tevékenységet, de nitrátérzékeny területen gazdálkodnak. (Huh szép meghatározás) A 2023-as gazdálkodási naplót elegendő március 31.-ig feltölteniük a NÉBIH elektronikus gazdálkodási napló felületére. Amennyiben ettől valaki többet igényel, vagy akár csak egyszer permetezett akkor már január 31.-ig kell adatot szolgáltatnia. Hogy melyik betétlapokat kell tölteni, azt az előző cikkemből ki tudjátok keresni.

És ki az, akinek nem kell gazdálkodási naplót vezetnie?

Egy ilyen eset van, ha valaki nem permetezett, nem nitrátérzékeny területen gazdálkodik és csak BISS+CRISS támogatást igényelt. Minden más esetben gazdálkodási napló vezetésre kötelezett!

Így advent harmadik hetében szerintem elég ennyi információ az új rendszerről. Jövőhéten belevágunk maga a napló helyes kitöltésébe is. Addig is mindenkinek kellemes készülődést az ünnepekre.

Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged a gazdálkodási napló vezetésében/rögzítésében, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Ha tetszett a cikkem és szeretnél a lehető leghamarabb értesülni a következőről akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.