fbpx

Növényvédelem! – Miért a Morva Növénydoki?

Több mint egy évtizede foglalkozok növényvédelmi szakirányítás ellátásával, de még mindig azzal a személélettel találkozok, hogy a gazdálkodók nem használják ki a lehetőséget, ami a növényorvosokban rejlik. Valamiért a legtöbben úgy vannak vele, hogy ez egy szükséges rossz és csak legyen meg a szerződés a lehető legkisebb összegért, hogy ne lehessen büntetnie a hatóságnak. Pedig, ha jól választunk magunknak növényvédőst akkor egy jövedelmezőbb gazdaságot tudunk folytatni. Erről olvashatok előző cikkemben, ahol általánosságban a növényvédelem gyakorlatáról írok.

A következőben szeretném nektek 10 érvben bemutatni, hogyan is dolgozik a Morva Növénydoki, hogy miért is érdemes minket választani:

      1. Több mint 10 éves szakmai tapasztalat a növényvédelmi szakirányítás irányításában

Szerintem nem kell erről a pontról sokat beszélni. Minél régebb óta van valaki a szakmában annál többet látott, annál több problémát kezelt.

         2. Folyamatos tábla monitoring

Ez a pont szerintem az egyik leglényegesebb pontja a Morva Növénydoki módszertanának. Én már pályám kezdete óta azt hangoztatom, hogy növényvédelmet íróasztal mögül nem lehet irányítani. Ennek a munkának az alapvetése, hogy folyamatosan együtt kell élni a táblával. Emiatt mi minden szerződött ügyfelünk szántóföldi tábláit két heti rendszerességgel ültetvényeit heti rendszerességgel meglátogatjuk. De nem elég az, hogy terepjáróval elhúzunk a tábla mellett esetleg kicsit lelassítunk, hanem minden táblába besétálunk és megnézzük mi is a helyzet. Ez miért lényeges? Akár egymás mellett lévő táblák is képesek teljesen más problémákat produkálni és mivel alapvető elvünk az Integrált növényvédelem így nem feltétlen egységes a növényvédelmi kezelése sem ezeknek a tábláknak. A táblákról folyamatos feljegyzéseket készítünk, amit igény szerint a gazdálkodóknak jelentéként át is küldünk. Sajnos viszont ennek a pontnak van egy negatív oldala is! Ebből a módszertanból nem engedek emiatt, jelenleg a növényvédelmi szakirányítás szolgáltatásunk csak Bács-Kiskun, Nyugat Csongrád és Dél Pest vármegyében érhetőek el. Sajnos távolabbi területekre nem tudjuk bevállalni a folyamatos táblára való kijárást.

        3. Függetlenség

Ez a pont ismét a módszertanunk egyik legalapvetőbb része. Sokszor kerestek már meg, hogy miért nem kezdek bele input anyag forgalmazásba, hiszen sokkal könnyebben sokkal több pénzt tudnék keresni. Erre én mindig azt szoktam felelni, hogy nekem az a küldetésem, hogy a gazdálkodóimnak a lehető legjobb ár értékarányú szolgáltatást nyújtsam. Ebbe sajnos nem fér bele az, hogy „bújtatott” szolgáltatásként én „tukmáljak” valamilyen inputanyagot a termelőimnek. Ezért maradtunk/maradtam annál a vonalnál, hogy „csak” tudást értékesítek az ügyfeleimnek, mert az az igazi érték!

       4. Hatóanyag alapú növényvédelmi technológia

Ez a pont tulajdonképpen az előző pontból következik. Nem lennénk hitelesen független növényvédelmi szakirányító cég, ha konkrét készítményeket javasolnánk az ügyfeleinknek. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy a gazdálkodónak kell felcsapni a „zöld könyvet” és keresgetni a megfelelő készítményeket. A növényvédelmi technológia megbeszélésénél elmondjuk és leírjuk melyek azok a készítmények, amelyek alkalmazandók és a gazdálkodó a kereskedelmi partnereivel megvitatja melyik lenne számára a legköltséghatékonyabb. Ezzel biztosítani tudjuk függetlenségünket illetve, hogy az ügyfél a számára legjobb áron tudja az eszközöket alkalmazza.

         5. Idő

Szerintem nagyon lényeges pont a gazdálkodó ideje. Ritkán találkozok növényvédelmileg aktív időszakban unatkozó ügyféllel. Ezért a módszertanunk alapja, hogy ne raboljuk a gazdálkodó drága idejét. Amikor megkezdjük a közös munkát egy új ügyféllel, akkor elkérjük tőle a területeinek adatait, amiből létrehozunk egy saját GPS térképet. Itt mindig furcsán szoktak nézni rám az ügyfelek, hogy miért kérek én tőlük tábla fantázia nevet. Ez azért lényeges, mert amikor körbejártuk a területet és jelentés készítünk vagy megbeszéljük a gazdálkodóval a látottakat/teendőket akkor sokkal egyszerűbb, ha mi is a gazdálkodó által használt tábla elnevezéseket használjuk.

        6. Adminisztráció

Ez a pont megint szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Mivel cégünk teljes gazdaság adminisztrációt vállal ügyfeleinek, így ezzel a gazdálkodónak nem kell felesleges időt töltenie. Erről a pontról is írtam már egy korábbi cikkembe amit itt olvashatok el újra.  Lényeg a lényegben, ha minket választ a gazdálkodó a növényvédelmi szakirányítás kivitelezésére akkor már érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi csináljuk a gazdaság teljes adminisztrációs munkáit, mert ezzel időt és pénzt takaríthat meg az ügyfél. Nem beszélve arról, ha kapcsolja valaki a szolgáltatásokat akkor kedvezményeket is tudunk adni.

        7. Agrotechnikai szaktanácsadás

Alapvető álláspontom, hogy a növényvédelem nem a permetezésről szól, sőt a permetezés a legutolsó pont, amit alkalmazni kell a növényvédelem gyakorlatában. Emiatt a gazdálkodóink folyamatos agrotechnikai szaktanácsadást is kapnak, mert ez nélkülözhetetlen a sikeres növényvédelmi szakirányításhoz. Ehhez természetesen szükséges a táblák ismerete, amit a 2. pontban taglalt folyamatos területi monitoring miatt megismerünk.

        8. Tápanyagutánpótlási szaktanácsadás

Sokan az agrotechnikához sorolják a tápanyagutánpótlást is, de szerintem külön kell venni. Talajtani szakmérnökként és Növényorvosként tudom, hogy a megfelelően egészséges növényállomány egyik legalapvetőbb feltétele a jó vitalitású növények. Ezt megfelelő agrotechnikával és tápanyagutánpótlással tudjuk elérni. A mai nehéz piaci helyzetben alapvető fontosságú, hogy a lehető legoptimálisabb inputanyag felhasználás mellett termeljünk. Ennek egyik belépő szintje a táblaszintű tápanyagutánpótlás.

        9. Precíziós mezőgazdasági megoldások

Precíziós mezőgazdasági szakmérnökként rendelkezünk a megfelelő tudás anyaggal és eszközparkkal, hogy igény szerint, ebben is segítsünk a gazdálkodóknak. Természetesen ebben semmi erőltetés sincs, aki szeretne ezzel foglalkozni annak tudunk segíteni ebben a témában is. Amit viszont látni, kell ahogy megy előre az idő annál jobban látszik, hogy a precíziós mezőgazdaság nem választás kérdése lesz. Ezért akinek megvan az eszközparkja vagy legalább egy kis része, annak érdemes ezzel elkezdeni foglalkozni, hogy minél több tapasztalatot tudjunk gyűjteni arra az időre amikor már a precíziós mezőgazdaság nélkülözhetetlen eleme lesz a gazdálkodásnak.

      10. Ár

Mindig ez szokott lenni a kulcs kérdése az ügyfeleknek, hogy jó de mi az ára a szolgáltatásnak. Mivel mindenki meg szokott ijedni, ha forintban írom ki ezért itt ezt most nem teszem meg. Még ebben a kiábrándító felvásárlási árakon is körülbelül 70 kg gabonának megfelelő díjon dolgozunk. De nézzük meg mit is veszthetünk egy elpuskázott növényvédelmen. 1,8 db/m2 ragadós galaj 1 hektár gabonában 5%-os terméskiesést okoz, 5db/m2 rozsnok fertőzés 5-10% körüli terméskiesést tud okozni. Ez egy átlagos 5 tonnás terméseredménynél 250-500 kg/hektár. Ha ilyen szemmel nézzük a dolgot akkor már nem is olyan drága a szolgáltatás.

A következő heti cikkemben a precíziós növényvédelmet fogom körül járni, amennyiben nem szeretnél lemaradni róla iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.