fbpx

2024. egységes kérelem gyakorlati tippek

Javában megkezdődött a 2024. egységes kérelem beadásának időszaka. Azt nem mondhatnám, hogy merőben más lett a beadási felület, mint a tavalyi évben, de azért került be egy-két újítás. Szerencsére ezek az újítások a felhasználókat segítik és egyértelműsítik a beadás folyamatát. A technológiai segítségeken kívül mindenképpen szeretnék beszélni a 2024-es AÖP könnyítésről is, mert véleményem szerint ez egy kihagyhatatlan lehetőség.

Ha szeretnéd biztos kezekben tudni a 2024. egységes kérelmedet, akkor bízd szakértőre a teljes ügyintézést. Nézd meg, mi mindenben tudnánk a segítségedre lenni, a Morva Növénydoki a Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatása, hogy neked ne kelljen folyamatosan a jogszabályokat bújni.

2024. egységes kérelem Jolly Jokere

 

Idei évben a Kincstár óriási könnyítést tett a feltételesség rendszerében. A HMKÁ 8 „Biológiai sokféleség megőrzése”, azaz „parlagoltatás” feltételességben nagy változást vittek végig a jogalkotók. Erről bővebben korábbi cikkemben olvashattok.

Összefoglalva a lényeget: a kötelező 4%-os parlagoltatást megoldhatjátok régi klasszikus „zöldítési” technológiákkal is. De ez nem az, amiről igazából most írni szeretnék, hanem

AÖP könnyítés a „Nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken” gyakorlatában.

 

Tehát a 2024. egységes kérelem beadása során választhatjuk ezt a gyakorlatot, ami úgy néz ki, hogy a teljes szántóterületünkön 10%-os területarányban kell valamilyen nem termelő tájképi elemet kialakítanunk. Az eredeti szabályrendszer szerint (ami 2025-től ismét így lesz) legalább 5% nem termelő tájképi elem és 5% klasszikus „zöldítéssel” kell kialakítani.
Mik ezek a területek és mi az a „klasszikus zöldítés”? Ha nem tudod olvasd el korábbi cikkemet erről.

Könnyítés

 

A könnyítés az lesz idén, hogy elegendő legalább 1% nem termelő tájképi elem a szántóterületeinkhez viszonyítva és 9%-nyi klasszikus „zöldítéssel” egészíthetjük ki 10%-ra a gyakorlatot. Ráadásul a régi megszokott 0,3 súlyozási ökológiai másodvetés súlyozását a 2024. egységes kérelem időszakára 1 súlyozási értékre emelték.

Mit jelent ez?

 

Ahogy már megszokhattátok szeretem példákkal szemléltetni a dolgokat:
Tehát vegyünk az egyszerűség kedvéért egy 100 hektáros gazdaságot. Ha nincs lucernája (nitrogénkötő növénye) a gazdálkodónak akkor 1 hektárnyi nem termelő tájképi elemet kell kialakítania és elegendő 9 hektárnyi területen ökológiai másodvetést vetnie.

Ha a 100 hektáros gazdának van legalább 10 hektárnyi lucernája, akkor megoldhatja ezt a vállalást úgy, hogy 1 hektárnyi lucernán vállalja a parlag kötelezettséget, azaz augusztus 31-ig nem hordja le a kaszálékot a területről, csak kaszálja vagy szárzúzza. Én az utóbbit javasolnám, mert kisebb darabokra aprítja a lucernát így nem fog befulladni a növényünk.
Ebben az esetben 1 hektárnyi lucernánál lemond a szálas fehérjenövény támogatásról a gazdálkodó (ami körülbelül 23.000 Ft támogatás) és már teljesítette is a teljes AÖP vállalását, azaz 100 hektárról fog kapni körülbelül 2.500.000 forintot. Ez szerintem a legnagyobb Jolly Joker 😊

De menjünk tovább. Ha ennek a 100 hektáros gazdának van valahol egy víznyomott, vagy homokpadon kiszáradt, esetleg vadjárta területe, amin értelmezhető mennyiségű termést úgyse arat és azt június 9.-ig lezúzza, utána pedig bejelenti az egységes kérelem felületére, már meg is van a szükséges „parlagja”. Lényeges itt megemlítenem, hogy növényvédelmi kezelést ezeken a területeken nem folytathat, tehát ha már kezeltétek a területet, akkor ezt nem lehet „parlagként” bejelenteni.

Ha szeretnéd te is maximalizálni a támogatásodat, de nem szeretnél ebben a gazdasági helyzetben többlet költséget vállalni az AÖP támogatás miatt (mikrobiológiai készítmények, kondicionáló készítmények), akkor mindenképpen nézd meg Gazdaság Adminisztrációs szolgltatásunkat, hogy a lehető legköltséghatékonyabban a lehető legtöbb támogatást tudd igényelni!

2024. egységes kérelem gyakorlati tippei

 

Nézzük végig, mik azok az apró változtatások, amiket ha megfogadsz nagyban segíteni fogja a munkádat.

12%-os lejtő jelzése a beadási felületen

A beadási felületen kiírásra kerül a 12%-os lejtővel érintett területek mérete. Ebből már egyből tudni fogod, hogy be kell-e tartanod a HMKÁ 5. feltételességi előírást

A jobb felső sarokban, ahol megadjátok a tábla adatokat, olyan növény került/kerül vetésre, amelyikre vonatkozik a HMKÁ 5. feltételességi előírás, meg fog jelenni a „12%-os lejtő átfedés területe” sor. Ebből egyből tudjátok, hogy vonatkozik-e rátok a HMKÁ 5. előírás. Ha nem tudod hogy mi is ez a HMKÁ 5. mindenképpen olvasd el korábbi cikksorozatomat erről, hogy képbe kerülj!

MePAR NPLFA objektumai

Segítség a nem termelő tájéképi elemek kijelölésében az új funkció, amivel behívhatod a tavalyi elemeket, vagy kérheted új elemek tábládhoz rendelését

Szintén óriási segítség, hogy bekerült két új „gomb” a 2024. egységes kérelem felületére. Ha már tavaly előre látóak voltatok, mint mi, akkor a „Táblához tartozó előző évi NPLFA elemek” gombbal behívhatjátok az előző kérelemben berajzolt tájképi elemeket. Vigyázat! Tavaly még két táblaszegély volt, idén ez egybeolvadt, tehát ezeket ne hívjátok be, csak a többi tájképi elemmel csináljátok ezt a folyamatot (Fa- és bokorcsoport, Kunhalom, Magányosan álló fa stb..).

A másik „gomb” pedig megmutatja a táblátokon lévő összes tájképi elemet és  rákattintva azonnal bekerül a kérelembe. Ezután már csak rá kell vágnotok a tájképi elemet a táblátokra és már meg is vagytok vele. Véleményem szerint ez egy zseniális újítás, ami mérföldekkel előrébb könnyebbé teszi az igénylést, mint a tavalyi rajzolgatás.

AÖP biztonsági sáv

A fedvénytárban a térképre vetítheted az AÖP biztonsági sávokat, ezzel megkönnyítheted a döntésed, hogy vállalod vagy nem vállalod a gyakorlatokat a tábládon

Remélem már mindannyian tudjátok, hiszen olvassátok rendszeresen cikkeimet, hogy a 2024. egységes kérelem AÖP rendszerében bevezetésre került az AÖP biztonsági sávok fogalma. Erről már olvastatok korábbi cikkemben, de ha nem akkor katt ide.
Tehát ha megnyitjátok a „Fedvénytár” pontot és bepipáljtok az „AÖP biztonsági sáv” fedvényt a következőt fogjátok látni.

Így fognak megjelenni az AÖP biztonsági sávok a térképen

Egy rózsaszínes kockás sáv fog megjelenni a térképen, amennyiben érintett a táblátok AÖP biztonsági sávval. Ebből egyből látszódik, hova nem lehet kijuttatni mikrobiológiai és kondicionáló készítményeket. Én azt javaslom, hogy ezekre a táblákra, ha lehetséges ne vállaljatok ilyen vállalásokat, de ha mégis rá vagytok kényszerülve akkor a gazdálkodási napló írásakor az AÖP biztonsági sávval érintett táblarészek területméretével csökkentsétek a kijuttatási területet. Erre nagyon figyeljetek oda, mert szerintem erre harapni fognak az ellenőrök.

Ha a neked a legjobb és legköltséghatékonyabb megoldásokat szeretnéd használni és maximalizálni szeretnéd a támogatásodat akkor mindenképpen nézd meg Gazdaság adminisztrációs szolgáltatásunkat.

„Te a termeléssel foglalkozz, mi intézzük a többit”

Ha tetszett a cikk és a lehető leghamarabb szeretnél értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.