fbpx

Húshasznú Állatjóléti támogatás

Végre megérkeztek az első igazi támogatásszagú támogatások a Húshasznú Állatjóléti támogatás. 😊

Első ilyen a „KAP-RD31-1-24 – Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban”. De miről is fog szólni ez a támogatás és milyen összegekre pályázhatnak a gazdálkodók?

 

Kezdjük azzal, ami mindenkit érdekel! Mennyi az annyi?

 

Egy kicsit bonyolultabb a matek ennél a pályázatnál, de bogozzuk ki a szálakat. A támogatás a közvetlen támogatásoknál már megszokott módon lépcsőzetesen épül fel. Van egy kötelezően minden pályázónak betartandó rész és természetesen van egy választható vállalás csomag.

 

Kötelezően megvalósítandó tevékenységek:

  • Több gondozói felügyelet biztosítása
  • Belső élősködő fertőzöttség ellenőrzése és az ellenük való szakszerű védekezés
  • Külső élősködők elleni védekezés, különös tekintettel a legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezés.

 

Ez a három tevékenységet minden pályázónak be kell tartania és ezért egyedenként 122,5 euro/állategység/év támogatásban részesülhetnek.

 

Választható tevékenységek:

 

Itt már minden tevékenység külön díjazásban részesül és annyit választunk a pályázatunkhoz, amennyit csak szeretnénk.

  • Ásványi anyag kiegészítés alkalmazása: 50,7 euro/állategység/év
  • Csülökápolás biztosítása: 5,5 euro/állategység/év
  • Többlet almozás biztosítása: 39,3 euro/állategység/év
  • Több élettér, legelő biztosítása: 40,5 euro/állategység/év

 

Ebből kiindulva minimum 122,5 euro/állategység/év támogatástól indul a pályázat és 258,5 euro/állategység/év összegben lehet maximalizálni a támogatás összegét.

 

Gyorsan el kell mondanom, hogy már most terjeng egy „városi legenda” az Állatjóléti támogatásról, miszerint maximum 2.500.000 Ft-ot lehet igényelni! De honnan jött ez a pletyka?
A támogatási felhívásban az szerepel, hogy 10 milliárd forint keretösszeg van a pályázatra és 4.000 pályázatot várnak. Ezt a két számot összevetve kijön a 2.500.000 Ft/pályázat összeg.
Nézzük meg ezt kicsit jobban:

 

Ma Magyarországon körülbelül 800.000 szarvasmarhát tartanak, aminek legalább fele tejhasznú, tehát nem vehet részt ebben a támogatásban. Ebből az következik, hogy ha minden egyes húshasznú szarvasmarhára igényelik a támogatást akkor egyedenként 25.000 ft/év-re jön ki a támogatási összeg. Ezt még fűszerezzük azzal, hogy attól, hogy mi húshasznú szarvasmarhának tartunk egy marhát az még nem biztos, hogy a támogatásnak megfelelő fajtába tartozik.

 

Tehát azt vesszük, hogy a 400.000 húshasznú szarvasmarhának a 80% felel meg a támogatásnak akkor 320.000 darab támogatható egyed van az országban évente. Ha tovább olvastok, akkor megfigyelhetitek, hogy azért a pályázatért cserébe kell tenni, tehát nembiztos hogy minden gazdálkodó beleugrik a támogatásba. De vegyük úgy hogy a megmaradt egyedek 50%-ra igényelni fogják az Állatjóléti támogatást akkor marad 160.000 támogatott egyed.

A húshasznú állatjóléti támogatás támogatás összegei igen bonyolultan számolhatóak, de segítünk a könnyebb megértésben

10.000.000.000 Ft / 160.000 egyed = 62.500 Ft/állategység/év

 

Eddigi tapasztalataim alapján bátran ki merem jelenteni, hogy nem lesz leigényelve a teljes támogatási keretösszeg. Mindenkit bátorítok, hogy induljon el ezen a pályázaton, mert olyan vállalásokat kell tenni, amit egyébként is csinálnak az állattartók.

 

Nézzük végig mik a vállalások:

I. Több gondozói felügyelet biztosítása

 

A lényege, hogy a támogatott tenyészetben tartott szarvasmarhákra naponta legalább kétszer ellenőrizni szükséges. Erről feljegyzést kell készíteni egy úgynevezett Telepi Naplóban.
Na most kérdezem én, ki az, aki nem néz rá legalább naponta kétszer az állományára valamilyen formában? Szerintem ez a vállalás nem igazán bonyolult!

 

II. Belső élősködő (endoparazita) fertőzöttség ellenőrzés és az ellenük való szakszerű védekezés

 

A vállalás értelmében évente két alkalommal kell székletmintát laboratóriumban bevizsgáltatni. Majd a laboratóriumi eredmény alapján, ha indokolt a kezelő állatorvos utasításai alapján kezelni kell az állományt.
Véleményem szerint ez is alap követelmény lenne az állattartóknak, hiszen minden gazdálkodó elemi érdeke, hogy az a húshasznú állat a takarmányt a lehető legjobban hasznosítsa és a legnagyobb gyarapodást érje el. Ennek pedig elengedhetetlen része, hogy ne az élősködőket etesse az a szerencsétlen jószág. Tehát egyszerűen vállalható gyakorlatról van szó.

 

III. Külső élősködők (ektoparaziták) elleni védekezés

 

Két dolgot kell itt végrehajtanunk: Az első, hogy az állatorvosunk évente két alkalommal vakcinázás keretén belül ad védelmet a legyek, szúnyogok és nyüvek ellen. A másik, hogy legalább négy alkalommal „pour on” formában védjük az állományunkat.
Én továbbra is azt mondom, hogy ez a vállalás is szinte már alap egy valamire való tehenészetben. Erre most még plusz támogatást is igényelhetünk tehát abszolút főnyeremény eddig ez a pályázat.

 

Most járunk ott, hogy 122,5 euro/állategység/év mértékű a pályázatunk!

 

És akkor jöjjenek a már kicsit bonyolultabb vállalások, amik választhatóak!

Az állatjóléti támogatás keretén belül támogatott a többlet ásványi anyag pótlása a szarvasmarháknak

VI. Ásványi anyag kiegészítés alkalmazása (50,7 euro/ÁE/év)

 

A lényeg itt, hogy laborvizsgálatra alapozott módon szükséges beállítanunk az állományunk ásványi anyag kiegészítését. Itt külön kell szednünk a legeltetett tenyészeteket és a nem legeltetett tenyészeteket.

 

Amennyiben legeltetett hasznosítással foglalkozik a gazdaságunk, akkor 5 évente egyszer a gyepterületeinkről talajvizsgálatot kell készítenünk és a kapott laboratóriumi eredmények függvényében kell beállítanunk az ásványi anyag kiegészítést. A talajmintavételben és a laborvizsgálatban természetesen tudunk segítséget nyújtani Talajmintavételi szolgáltatásunkkal. Ez a pont azokra a tenyészetekre vonatkozik csak, akik legeltetéses hasznosítással tartják a szarvasmarhákat.

 

Amennyiben történik a tenyészetben etetett takarmányokat használnak fel a gazdálkodóka, akkor szükséges évente egyszer a takarmányok bevizsgálása. A kapott eredményekből meg kell állapítani, hogy szükséges-e ásványi anyag kiegészítés és természetesen ezt dokumentálni kell.

 

V. Csülökápolás biztosítása (5,5 euro/ÁÉ/év)

 

A tenyészetben évente egyszer szakszerű csülökápolást és körmölést kell végezni. Ezt a teljes állományra el kell végezni, olyan kitétellel, hogy ha valamelyik egyeden ez egészségügyi okok miatt nem végezhető el, azt rögzíteni szükséges. Megint egy olyan pont véleményem szerint, ami a felelős állattartás egyik alapjának kellene lennie. Nem beszélve arról, hogy egy fájdalmakkal küzdő egyed biztosan nem tud olyan termelékenységet hozni, mint amit egyéb esetben tudna.

 

VI. Többlet almozás biztosítása (39,3 euro/ÁÉ/év)

 

Alap esetben, amit minden gazdálkodónak be kell tartania, hogy a legeltetési időszakon kívül állategységenként naponta 3 kg almot biztosít. Ezen felül kell vállalni, hogy összesen állategységenként 900 kg többletalmot biztosít a gazdálkodó. Ez azt jelenti, hogy nem legeltetett állományban évente állategységenként 1995 kg almot kell biztosítanunk. Ez nagyon durva számítással 7 körbála/év/állategység. Legeltetett egyedeknél, pihenődombot kell biztosítanunk. Természetesen ezt a Telepi Naplóban rögzítenünk szükséges. A felhasznált alom beszerzését vagy vásárlással vagy saját előállításban Gazdálkodási Naplóval tudjuk bizonyítani. Természetesen ebben is segítséget nyújtunk a gazdálkodóknak, hiszen projektmenedzsmentünk keretében a támogatás teljes időszakára vállaljuk a Gazdaság Adminisztrációját szolgáltatásunk keretében vállaljuk ügyfeleinknek.

 

VII. Több élettér. legelő biztosítása (40,5 euro/ÁÉ/év)

 

A lényeg, hogy legeltetési időszakon kívül szabad tartásban legalább 5 m2/állategység, kifutós tartásban pedig legalább 8 m2/állategység nagyságú teret kell biztosítanunk állományunknak. Az egyedek legeltetésének legalább 150 napig kell tartania, úgy, hogy közben figyelnünk szükséges a gyepek túllegeltetésének elkerülésére. A legeltetés időszakát a Gazdálkodási Naplóban kell rögzítenünk, majd legeltetési időszakon kívüli több életteret pedig a Telepi Naplóban szükséges vezetnünk.

 

Ezek lennének a vállalások, amiket be kell/lehet tartani. Saját véleményem, hogy egyik sem megugorhatatlan és ami talán a legfontosabb, hogy az eredményes termelés garantált.

 

A Morva Növénydoki ügyfeleinek azon felül, hogy beadjuk a pályázatot projekt menedzsment keretén belül végig kísérjük pályázatát. Mint minden ilyen szolgáltatásunk sikerdíjas, tehát csak akkor kell fizetni, ha már a gazda is kapott támogatást. Ha érdekel a pályázat akkor mindenképpen vedd fel velünk a kapcsolatot és beszéljük át a lehetőségeket.

 

Ha tetszett a cikk és a lehető leghamarabb szeretnél értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.