fbpx

Területalapú támogatás mire kell figyelni?

Lezárult a területalapú támogatások beadási időszaka. Folytatódhat a munka a földeken és kezdődhet a munka a támogatásokkal kapcsolatban. Az idei évben a tavalyi évhez hasonlóan sok jelentési kötelezettsége van a gazdálkodóknak, amire figyelni kell. Sajnos az előző évből láthatjuk, hogy ha valami nincs rendben a támogatással akkor nagyon sokáig elhúzzák az előlegek kifizetését. Tehát nem éri meg sumákolni inkább legyen minden tökéletesen vezetve. Ebben tud segítséget nyújtani a Morvanövény Doki Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatása.

 

De mire is kell ténylegesen figyelni a 2024-es területalapú támogatás alatt.

 

Az első alapvetés a feltételesség HMKÁ 6-os pontja.

 

Miszerint július 15 és szeptember 30 között biztosítanunk kell a talaj minimális borítottságát. Ezt elérhetjük a fennmaradt aratás utáni növénymaradványokkal vagy spontán növényzet megjelenésével. A lényeg, hogy maradjon valami a talaj felszínén különben szankcióra vagy előleg kifizetés visszatartására számíthatunk. Az idei évtől újdonság lesz, hogy a TMR rendszer figyelni fogja ezt a feltételességi pontot és ha meg nem felelést mutatnak a műholdak akkor fényképkészítési feladatot fog adni a gazdálkodóknak. 

Ha ezt nem teljesítik a gazdálkodók akkor helyszíni ellenőrzésre jelölik ki a termelő területeit, ez pedig magával hozza azt, hogy az előlegek nem vagy csak jövő tavasszal lesznek kifizetve. Tehát nagyon nem éri meg kihagyni a TMR ellenőrzéseket ebben is tud segíteni a Morva Növénydoki csapata, hiszen ügyfeleiknek figyeljük és elvégezzük a TMR feladatait Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatásunk keretén belül.

 

AÖP vállalások

 

Számos AÖP vállalásnál, mint azt már tavaly is megszokhattátok 15 napon belül rögzítenünk kell az agrotechnikai műveleteket. Ilyenek lehetnek a mikrobiológiai készítmények, talaj és növénykondicionáló készítmények vagy akár a biológiai ágensek alkalmazása jó gyakorlatok. Ezen feladatok elvégzését be kell jelentenünk a kincstár felületén. Amire figyelni kell, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű készítményről a számlánk, figyeljünk oda, hogy a számla teljesítési időpontja későbbi legyen, mint a kijuttatás időpontja.

A területalapú támogatás rendszerébe bekerült az AÖP biztonsági sáv, amit a gazdálkodási naplóban nagyon pontosan kell vezetnünk.

AÖP biztonsági sáv

 

Ez egy teljesen új fogalom, a területalapú támogatás témakörében. Lényegében azt jelenti, hogy egy új fedvény került be a támogatási rendszerbe. A tavalyi évben sok vita és félreértés volt a mikrobiológiai és a talajkondicionáló szerek engedélyokiratában lévő felhasználási korlátozások miatt. Sok ilyen készítménynek az engedélyokiratában az szerepel, hogy vizektől 50 méteres sávban nem használható. Ezért az irányító hatóság általánosan bevezette az AÖP biztonsági sávot, ami lényegében egy 50 méteres sáv minden olyan területtől, ahol vagy van vagy lehetne élő víz. 

És hogy miért kell erre figyelnünk? Ha olyan táblára vállaltunk mikrobiológiai készítmény vagy talaj- és növénykondicionáló készítmény kijuttatását, akkor ott be kell tartanunk a biztonsági sávot. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy a biztonsági sávval érintett területrészen sem gyakorlatban sem pedig papír alapon nem juttatunk ki ilyen készítményt. Ezt a gazdálkodási naplónkban pontosan vezetnünk kell. Tehát legelőször ki kell mérnünk a táblánkon lévő biztonsági sáv méretét, majd e szerint kell a kezeléseket rögzítenünk a gazdálkodási naplóban. Természetesen ügyfeleinknek Gazdaság Adminisztrációs  szolgáltatásunk keretén belül ezt mi figyeljük és be is tartatjuk a gazdálkodókkal.

 

Kaszálások bejelentése a területalapú támogatás miatt

 

Aki gyepterületeire kaszálásos vállalást tett, idéntől különösen figyelnie szükséges a bejelentésekre. Kiterjesztésre került a TMR műholdrendszer figyelme a kaszálások időpontjára is. Tehát be kell tartanunk a 15 napon belüli kaszálási bejelentést, mert 3-4 naponta figyelni fogja a rendszer, hogy valójában történt-e kaszálás vagy sem.

AÖP vállalások esetén szükséges a kaszálásokat 15 napon belül bejelenteni az egységes kérelem felületén. Idéntől már a TMR műholdrendszer is figyeli a kaszálások tényleges időpontját ezért nem éri meg sumákolni vele.

NATURA 2000 területek kaszálásának bejelentése.

 

Ami még gyepterületeknél lényeges, aki NATURA 2000 gyepterületen gazdálkodik és kaszálni szeretne, a kaszálást előtt legalább 5 nappal köteles szándékát az illetések nemzeti parknak bejelentenie egy formanyomtatványon. Mivel a kaszálásokat két oldalról is figyeli az Irányító Hatóság így erre különösen figyelnünk kell. Hiszen ha AÖP keretein belül mi vállaltunk kaszálást azt bejelentjük a hatóság felé, de ha nem vállaltunk rá kaszálási kötelezettséget, de ettől függetlenül kaszálunk azt pedig a TMR műhold rendszer fogja észre venni. Egy helyszíni ellenőrzés keretein belül kérni fogják a nemzeti parknak tett bejelentést ennek hiányában a kiegészítő támogatásunkat fogják szankcionálni.

 

Ha nem szeretnéd a jogszabályokat bújni és biztos kezekben akarod tudni területalapú támogatásod akkor válaszd a Morva Növénydoki csapatát, hogy te csak a termeléssel foglalkozz!

 

Ha tetszett a cikk és a lehető leghamarabb szeretnél értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.