fbpx

AÖP biztonsági sáv

Érkezett hozzám a napokban egy kérdés az AÖP biztonsági sáv értelmezéséről. Szeretem az ilyen kérdéseket, amik tőletek érkeznek, hiszen megmutatják nekem, hogy milyen témákról érdemes írnom. Mindenkit arra biztatok, hogy tegyétek fel a bennetek rejlő kérdéseket, mert az mindenkinek segíthet.

 

Először is tegyük tisztába, hogy kire tartozik a fogalom.

 

AÖP biztonsági sáv

 

Azokra a termelőkre vonatkozik, a dolog, akik AÖP keretein belül vállaltak „Talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogén megkötő készítmények alkalmazása” vagy „Mikrobiológiai készítmények alkalmazása” AÖP vállalást. Tehát ha az AÖP-t máshogy oldottátok meg, egyéb vállalással akkor nem kell foglalkoznotok ezzel.

 

De mi is pontosan ez az AÖP biztonsági sáv?

 

Az hogy mi ez, előtte fontos tisztázni, hogy miért került bevezetésre. A fentebb említett két AÖP vállalás teljesítéséhez, Magyarországi engedélyokirattal rendelkező készítményt kell használni, ami szerepel az Irányító Hatóság szerlistájában. Ez eddig tiszta, de ezeknek a készítményeknek az engedélyokiratában sok esetben szerepel egy korlátozás, miszerint élő vizektől 50 méteres távolságot kell tartani. Mivel a jogszabály azt mondja ki, hogy akkor elfogadott az AÖP vállalás, ha a teljes táblára használják, emiatt tavalyi évben papíron sok helyen engedélyokirattól eltérő felhasználás valósult meg, ami akár KM szankciót is vonhat maga után! Ezért a Hatóság, hogy ez elkerülhető legyen, bevezette az AÖP biztonsági sáv rendszerét. Ezt az egységes kérelem felületén fedvény szintjén is elő tudjátok hozni az alábbi képen ezt bemutatom.

A fedvénytárban a térképre vetítheted az AÖP biztonsági sávokat, ezzel megkönnyítheted a döntésed, hogy vállalod vagy nem vállalod a gyakorlatokat a tábládon

Ezzel a biztonsági sávval kivették az élét a dolognak. Tehát a jelenlegi szabályozás alapján aki Kondicionáló vagy Mikrobiológiai készítménnyel valósítja meg az AÖP 2 pontját, csak olyan táblára teheti ezt a vállalást ami 15%-nál kisebb felületen érintett AÖP biztonsági sáv fedvénnyel. Ez teljesen független lesz attól, hogy maga a készítmény engedélyokirata tartalmaz-e vizektől való védelmi távolságot vagy sem. Amire érdemes figyelni még, hogy a támogatás felületén a százalék számításnál a rendszer nem veszi ki a vállalt területből az AÖP biztonsági sáv területét, de a végelszámolásnál meg kell lennie az 50%-nyi kijuttatott területnek!

 

Mire kell figyelni az AÖP biztonsági sáv rögzítésénél?

 

Nagyon lényeges pont, hogy a gazdálkodási naplóban pontosan kell rögzíteni a kijutatott készítményeket. Tehát a kijuttatott mennyiségre és a területméretre is figyelni kell! Ez azt jelenti, hogy az egységes kérelem felületén teljes területre fog történi a bejelentés, de a gazdálkodási naplóban már úgy kell szerepelnie, hogy az AÖP biztonsági sáv területével csökkenteni kell a hektár adatokat. Ezt legegyszerűbben úgy tudjátok megoldani, ha az egységes kérelem mérési felületével kiméritek az AÖP biztonsági sáv területét és figyeltek arra, hogy minidig ezzel a hektármennyiséggel csökkentitek a két vállalás során végzett kezeléseket. Ha nem akarsz ezzel bajlódni bízd rá profikra a dolgot és kérj ajánlatot a Morva Növénydoki csapatától.

Így fognak megjelenni az AÖP biztonsági sávok a térképen

Mi a helyzet azokkal, akik máshogy teljesítik az AÖP-t?

 

Természetesen, akik máshogy teljesítik az AÖP vállalást nekik ezzel úgymond nem kell foglalkozni. De itt jön a DE. Minden készítmény, amit csak felhasználtok azt engedélyokirat szerint kell felhasználni. Tehát ha szerepel benne vizektől való távolság akkor azt úgy is be kell tartani, hogy nem vállaltátok ezt az AÖP vállalást. Ebben óriási segítség ez a fedvény, mert látványos és azonnal látszik, hogy mekkora területen tudjátok csak alkalmazni bármelyik készítményt. Vigyázat növényvédőszereknél is előfordul ez a távolsági korlátozás. Tehát minden kezelés megkezdése előtt nézzetek rá az engedélyokiratokra, nehogy véletlen beleszaladjatok egy szankcióba.

 

Ha már te is úgy érzed, hogy túl sokat töltesz az engedélyokiratok és jogszabályok olvasgatásával. Ha úgy érzed, hogy hasznosabban is el tudnád tölteni az idődet, akkor nézd meg szolgáltatásunkat, aminek keretén belül levesszük válladról a felesleges adminisztrációs terhet. Tehát nincs más dolgod, csak hogy megnézd a Morva Növénydoki Szolgáltatását. Semmi kötelezettséggel nem jár, vissza fogunk hívni és elmeséljük miben tudnánk neked segíteni.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél a lehető leghamarabb értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.