fbpx

AÖP elutasító határozat

Sajnos a hétvége nem telt el teljes nyugalomban. Szombati napon tömegesen kiküldésre kerültek, az AÖP végkifizetési határozatok, amik között elég sok AÖP elutasító határozat is szerepelt. Sajnos mi is kaptunk nem kevés elutasító határozatot, aminek jelentős része sajnos nem jogos. Ha te ügyfélkapudra is AÖP elutasító határozat érkezett feltétlen olvasd el ezt a cikket, mert lehet, hogy neked is van esélyed.

 

Leggyakoribb AÖP elutasító határozat okok:

 

A beérkező határozatok alapján a leginkább három vállalás okozta a legtöbb AÖP elutasító határozatot.

  • Gyepek megőrzése
  • Forgatás nélküli talajművelés
  • Méhekre veszélyes szerek használati tilalma szántó/ültetvény
Sajnos a legkevésbé védhető AÖP elutasító határozat a gyepek megőrzése vállalásnál vannak

Gyepek megőrzése AÖP elutasító határozat

 

Sajnos ezek a leginkább védhetetlen esetek. A legtöbb esetben a 2023-as egységes kérelem beadásakor történt a hiba. Mégpedig az, hogy ha átrajzolásra került a 2022-es elfogadott egységes kérelem gyepterülete és az kevesebb 2023-as egységes kérelemben a rajzolás miatt. Akkor már érkezett is az AÖP elutasító határozat. Sajnos jogszabály szintjén teljes mértékben igaza van a hatóságnak, gazda és emberi szemmel természetesen totálisan NEM, de sajnos a szabály az szabály. Fellebbezési lehetősége van a gazdálkodóknak, de nem gondolnám, hogy van értelme.

Hogy miért is mondom ezt?

Már kiszivárgott az információ, hogy a fellebbezéseken minimum 3-4 hónapot fognak ülni. Ez azért lehet probléma, mert amíg valamilyen ügyünk van a hatósággal, addig mindennemű kifizetést megállítanak és esélyes, hogy ez érinteni fogja a 2024-es előlegkifizetések időpontját. Tehát arra kell számolni, hogy aki fellebbez az AÖP elutasító határozat miatt, azok novemberig ne nagyon számoljanak bárminemű kifizetésre a kincstár felől. A fellebbezéseket természetesen ügyfeleinek, de ha te is az szeretnél az lenni akkor neked is elkészítjük, Gazdaság Adminisztrációs Szolgáltatásunk keretén belül.

 

Forgatás nélküli talajművelés AÖP elutasító határozat

 

Na itt lesz a kutya elásva. A megnyitott határozatok átvizsgálásánál azt vettük észre, hogy ismét hiba van a rendszerben. A jogszabály alapján a forgatás nélküli talajművelés esetében minden év február 1.-én megjelent IH közleményben részletezett növényvédőszer pozitív listából lehet készítményt vállasztani a gazdálkodóknak. Természetesen ez 2023-as évben nem február volt, hanem április mert kicsit csúszott a hatóság. A megjelent lista azonban teljesen katasztrófális volt, hiszen termékekre készítették és rengeteg analóg terméket kihagytak a listából. Emellett nem szerepeltek rajta a permetezési segédanyagok, amik növényvédelmi értelemben nem növényvédőszerek, viszont jogszabály szinten azok!

 

És akkor jöjjön a csavar, az Irányító Hatóság ezt a hibát észlelte és 2023. április 21.-én új listát töltött fel amit a 3/2023 számú IH közleményben kiadtak. Ebben a listában már nem készítmények szerepelnek, hanem hatóanyagok és bekerültek a permetezési segédanyagok is a felhasználható készítmények sorába. A hatályos listákat ide kattintva éritek el.

 

Jöjjön a dupla csavar, az ellenőrző szoftvert sajnálatos módon úgy készítették el, hogy az első IH lista alapján vizsgálja a kérelmeket. Emiatt az esetek 90%-ban amikor forgatás nélküli talajművelés miatt érkezet AÖP elutasító határozat, NEM JOGOS AZ ELUTASÍTÁS. Ebben az esetben mindenképpen élni kell, a fellebbezés lehetőségével, hiszen senki ne mondjon le a támogatásáról úgy hogy jogosult rá!

 

Természetesen, ha segítségre lenne szükségetek akkor vegyétek fel velünk a kapcsolatot.

 

Sajnos a méhekre veszélyes szerek használati tilalma miatt kapott AÖP elutasító határozat is sok esetben rendszerhiba eredménye. Mindenképpen vizsgáljátok felül a beadott naplókat

Méhekre veszélyes szerek használati tilalma 

 

Ezen vállalás esetében, két dolognak kell teljesülnie, hogy sikerüljön a gyakorlat. Az IH által közétett méhekre veszélyes és vagy kockázatos szerek negatív listáján nem szerepelhet a készítményünk. Másik megfelelés, hogy a növényvédőszer engedélyokiratában ne szerepeljen, hogy „méhekre kifejezetten veszélyes”, „méhekre mérsékelten veszélyes”, illetve hogy „méhekre kockázatos besorolású” növényvédőszer. Tehát a feladat a következő, aki ilyen AÖP elutasító határozat birtokosa, nézze át az összes növényvédőszert, amit alkalmazott, hogy szerepel-e a listában. Ha nem szerepel akkor az összes növényvédőszer engedélyokiratát kell megvizsgálni. Abban az esetben, ha mind a két feltételnek megfelelnek a készítmények akkor élni kell a fellebbezés lehetőségével, mert rendszerhiba történt. A legtöbb esetben azt tapasztaljuk, ha a „nagyon szuperül” működő elektronikus gazdálkodási napló nem rögzített hatóanyagot a készítményhez és ez automatikus AÖP elutasító határozatot eredményezett. 

 

Ha segítségre lenne szükségetek az átnézésben akkor nézzétek meg Gazdaság Adminisztrációs Szolgáltatásunkat, aminek keretén belül megvizsgáljuk az előző évi naplótokat és ha jogtalan az AÖP elutasító határozat akkor benyújtjuk számotokra a fellebbezést.

 

Ha tetszett a cikk és a lehető leghamarabb szeretnétek értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, akkor iratkozzatok fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.