fbpx

Érkeznek a 2024.es keresztellenőrzések

Sokan már szembesültetek vele, hogy a 2024.es keresztellenőrzések megkezdődtek. Sok gazdálkodó kapott az ügyfélkapujára levelet a Kincstártól I544 kódszámmal. Nem kell megijedni tőle ez egy sablon nyomtatvány, amit nagyon sok gazdálkodó megkap.

 

De nézzük mit tartalmaznak a 2024.es keresztellenőrzések.

 

Minden ellenőrzésnek az alapja, hogy a 2024. évi egységes kérelemmel kapcsolatban a Kincstár egyeztetésre hívja fel a gazdálkodókat. Tehát valami olyan elmaradást látnak a felületen, amit meg kell válaszolnunk a zavartalan előlegkifizetések érdekében. Magának a 2024.es keresztellenőrzéseknek a határideje 2024. szeptember 30. Tehát addig kell ezeket a kérdéseket megválaszolni illetve pótolni a kincstár felületén.

 

De milyen hátránya lehet, ha nem készül el a keresztellenőrzés?

 

A 2024.es keresztellenőrzések el nem készülése sajnálatos módon bele fog zavarni az előlegkifizetésekbe, ami októberre várható. Tehát mindenképpen érdemes foglalkozni a dologgal, mert ha elmarad akkor a Kincstár helyszíni ellenőrzést fog kiírni, ami biztosan lassítani fogja a kifizetéseket! Természetesen Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatásunk keretében a keresztellenőrzéseket minden gazdálkodónknál elvégezzük, így emiatt biztosan nem lesz kifizetés csúszás.

 

De nézzük milyen témakörökre kell válaszolnunk?

Túligényléssel érintett területek.

 

Abban az esetben, ha egy blokkban a támogatható területen felül érkezik igénylés, akkor ezt a Kincstár jelzi felénk. Ez nem azt jelenti, hogy mi igényeltünk túl, lehet hogy a szomszéd gazdatársunk igényelt több területet. A rendszer segít nekünk, mikor belépünk az Egységes Kérelem felületére, a tábla vagy blokk kereső felületen a keresztellenőrzéssel érintett területeink barna színnel lesznek megjelölve. Ha kikeressük a blokkot, ami túligényléssel érintett, vissza tudjuk ellenőrizni, hogy valóban a megfelelő táblarajzot készítettük-e el. Amennyiben mi nem hibáztunk akkor nincs további teendőnk.

 

Átfedéssel érintett tábla.

 

Sok esetben előfordul, hogy a szomszéddal összerajzoltuk a táblánkat. Ha ismételten kikeressük az érintett táblánkat a felületen és rámegyünk az Egyetetés/TMR menüpontra térkép nézetben. Majd a legördülő menüből kiválasztjuk az Egyeztetés menüpontot felugrik egy új ablak.

Az egységes kérelem felületén le tudjuk kérni a szomszédok táblarajzát, így már azonosítani tudjuk az átfedéseket

Az Ablak első pontja az „Aktuális átfedések megjelenítése” gomb. Ezt megnyomva rögtön kirajzolódik, hogy hol és kivel van átfedésünk. Itt meg kell vizsgálni, hogy kinek van igaza. Ha mi vagyunk a ludasok akkor át kell rajzolnunk a táblarajzot. Ha nem mi, hanem a szomszéd akkor nekünk nincs teendőnk a dologgal kapcsolatban. Ebben az esetben olyan is elő szokott fordulni, hogy időközben a szomszéd megszünteti az összerajzolást. Ilyenkor mi már nem fogjuk látni mi volt a hiba. Ebben az esetben dolgunkat végeztük, hiszen szomszédunk elintézte az ellenőrzést.

 

Termeléshez kötött növényalapú jogcímekkel kapcsolatos ellentmondással érintett.

Jelen esetben ez azoknál a gazdálkodóknál jelentkezik, akik termeléshez kötött támogatásuk miatt, vetőmag számla bemutatására kötelezettek. Ha ilyen ellenőrzést kaptunk akkor legalább szeptember 30.-ig fel kell tölteni a vetőmag számláink adatait az egységes kérelem felületére. Mindenképpen érdemes ezt megtenni, mert ha nem tesszük meg akkor a Kincstár adminisztratív ellenőrzést fog ránk kiróni, ami biztosan csúsztatni fogja a majdani előleg kifizetéseket.

A termeléshez kötött támogatások tipikus ellenőrzése, ha még nem töltöttük fel a vetőmag számláink adatait

Másodvetés/Agrotechnika tényleges megvalósítás elmaradásának jelzése

A 2024.es keresztellenőrzések java ezzel a ponttal érintett. Az AÖP vállalások, az Ökológiai másodvetések és az AKG zöldtrágyanövény vetésének fel nem rögzítését jelzi a rendszer nekünk. Tulajdonképpen csak egy figyelemfelhívásról van szó, hogy a gazdálkodó egységes kérelem felületén még nem teljesítette az előre jelzett agrotechnikai feladatokat. Mindenképpen érdemes átnézni ezeket a táblákat és ha kell rögzíteni az elvégzett feladatokat. Sajnos elég sokan kerestek fel a napokban azzal, hogy az AÖP vállalásokat elvégezték csak elfelejtették felrögzíteni 15 napon belül, emiatt elutasította a kérelmüket a Kincstár. Sajnos erre nagyon oda kell figyelnetek, mert ez jogvesztő témakör. Tehát hiába csináltátok meg a „mikrobiólógia” kijuttatását, ha azt nem rögzítettétek időben akkor már nem kaphattok AÖP támogatást.

 

Összegezve, a keresztellenőrzések elvégzése szeptember 30.-ig szükséges a zavartalan kifizetések érdekében. Mindenképpen nézzétek át mire kaptatok ellenőrzést, mert sokszor figyelem felhívő lehet, az el nem végzett kötelezettségeitekre.

 

Ha nem akartok ennyi mindenre figyelni akkor bízátok egy profi csapatra kérelmetek ügyintézését, Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatásunkkal megszabadítunk titeket a „felesleges” adminisztrációs tehertől.

 

Ha tetszett a cikk és a lehető leghamarabb szeretnél értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig képben legyél

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.