fbpx

Legfontosabb gyakorlati lépések a gazdálkodási napló kitöltése közben

Előző gazdálkodási napló készítése cikkemben átbeszéltük az alap adatokat, amiket csak egyszer kell felvinni egy évben. Most következzenek az ismétlődő feladatok, amiket minden egyes táblán végig kell vinnetek. Ha szeretnéd felfrissíteni a memóriádat vagy esetleg nem olvastad a cikksorozatot az elejétől akkor katt ide.

 

Termőhely hasznosítási adatok szántó művelési ágban

 

Tehát eljutottunk odáig, hogy a „Termőhely adatok rögzítése” ponttal készen vagytok és jöhet a növények rögzítése. Ehhez először a tábla azonosító melletti négyzetet be kell pipálnotok, hogy lehetőségetek nyíljon rögzíteni a növénykultúrát. Ha ezt megtettétek két opcióval találkozhattok. Ha szinkronizáltatok akkor megjelenik rögtön a növény hasznosítási kóddal és ez szerkeszthető. Ha nem szinkronizáltátok az Egységes Kérelmet akkor manuálisan kell bevinni az adatokat. De nézzük is meg hogyan.

Vetés típusa:

Értelemszerűen amelyiket rögzítitek. Figyeljetek oda, ha volt másodvetésetek akkor miután végeztetek a főnövény adatainak rögzítésével akkor egy újabb „+” jelet kell nyomnotok és rögzíteni a másodvetést. Ez lehet Zöldtrágya növény, Ökológiai másodvetés, Talajtakarás szempontjából vetett másodvetés vagy esetleg Hagyományos másodvetés.  (idei évben nemigen kellett Ökológiai másodvetést vetni, tehát majdnem hogy felesleges gomb 😊 )

Növénykultúra adatok:

Először is ha nem szinkronizáltatok akkor itt be kell írni a tényleges növényt. A „Növényfaj*” akkor lesz releváns oszlop, ha keverék kultúrát vetettetek. Nemes egyszerűséggel a hasznosítási kódotok valamelyik keverék kultúra lesz, mondjuk KEV01 és utána a „Növényfaj*” oszlopba beírjátok az egységes kérelmen szerepló első hasznosítási kódot, majd nyomtok egy plusz jelet. Ott már csak a hasznosítási kódot írjátok be és ezt addig ismételgetitek amíg a keverék tartalmaz különböző növényfajtákat. Ha ezzel is készen vagytok, akkor beírjátok a „Növényfajta” sorába a növényetek kereskedelmi nevét.

Szaporítóanyag típusa:

„Vetőmag szaporulati foka”

abban az esetben szükséges kitölteni, ha állami fajta elismeréssel rendelkező növényről van szó. Ezek az információk vagy a vetőmag címkén vagy a számlán rajta szoktak lenni.

„Vetőmag eredete”

mindenkinek kötelessége kitölteni szerintem elég egyértelmű.

„Vetőmag kezeltsége”

szintén ki kell tölteni. Figyelem amennyiben kezelt a növény tehát csávázva volt akkor annak a permetezési naplóban is meg kell jelennie. Ne próbálkozzunk elsunnyogni, mert egy ellenőrzésnél bekérik a vetőmag számlákat, amin most már kötelezően szerepeltetni kell a csávázó anyagot. Így egy helyszíni ellenőrzésnél nagyon gyorsan kibukik!

„Vetőmag tétel azonosító”

azaz fémzárszám. Na itt van a legnagyobb kavarodás az emberekbe, hogy kell e nem kell stb. Tegyük tisztába a dolgot. Az egységes kérelem beadásánál a gazdálkodók nyilatkozhatnak, hogy folytatnak-e növényvédelmi tevékenységet.

Amennyiben itt IGEN a válasz akkor a gazdálkodó elfogadta, hogy betartja a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendeletben foglaltakat. Aki szeret ilyet olvasni az kattintson a hivatkozásra, aki nem az olvasson tovább. A 8. mellékletben megtaláljátok

„Az integrált növényvédelem általános elveit”

Itt végig olvasható miket kell betartania a gazdálkodónak. Az  1. és a 2. pontra kell fókuszálni. „rezisztens vagy toleráns növényfajták alkalmazása azoknál a növényfajoknál, ahol ez technológiailag indokolt; fémzárolt vetőmagok és ellenőrzött szaporítóanyagok használata”.

Na ez mit is jelent?

Tulajdonképpen az jelenti, hogy hibid kukorica, repce, búza és napraforgó kivételével minden növényfaj esetében két évnél nem régebbi számlával, vagy bizonylattal igazoljuk az ellenőrzött szaporítóanyag használatot. A felsorolt növények esetében viszont évente szükséges a számla és vagy bizonylat megléte!

A jelenlegi érvényes szabályozás ez, eddig én a hatóság részéről ellenőrizni csak AKG-s ügyfeleimnél tapasztaltam, de ami késik nem múlik.

Terméshozam (t/ha)

azon gazdálkodók, akiknek tápanyaggazdálkodási terv készíttetési kötelezettségük van, ki kell tölteni ezt részt a táptervben szereplő adatokkal. Hogy kinek kell tápanyaggazdálkodási tervet készíttetni azt egy régebbi cikkemből megtudhatjátok katt ide.

Növényvédelmi szakirányító

ha szinkronizáltatok akkor automatikusan kitöltődik, ha nem akkor a legördülő menüből válaszátok ki a táblához rendelt szakirányítótokat. Vannak olyan gazdálkodók, ahol több szakirányító is van ez azért lehet releváns, de az esetek többségében csak egy választási opciótok lehet.

Már csak egy dolog van hátra, mielőtt nekikezdhetnétek a műveleti napló rögzítésének.

A tápanyaggazdálkodási tervet kell rögzíteni azoknak, akiknek kötelező információ ez. Egy gyors tipp, azon gazdálkodok, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak és nem rendelkeznek talajvizsgálattal ők is készíttessenek el egy mérlegszámításos táptervet. Ez ugyan nem a megfelelő, de eddigi tapasztalataim alapján, ha elkészült a mérlegszámításos tápterv és már a laborba van a talajminta az enyhítő körülménynek minősül. Összegészében a tápterv rögzítése nem nagy ördöngösség, csak beírjátok azokat az információkat, amik rendelkezésetekre állnak.

Ha ezeket az adatokat rögíztettétek kezdődhet a műveletek feltöltése. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni mert éppen jobb dolgod is van januárban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és levesszük válladról az adminisztráció terhét.

Ha tetszett a cikk és szeretnél a lehető leghamarabb értesülni a következőről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként fogsz értesülni a legújabb cikkeimről.

Üdvözlettel Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.