fbpx

2024-es parlagoltatási könnyítés

2024-es parlagoltatási könnyítés

A mögöttünk álló év, ami egészen február 15.-ig tartott elég sok változással és kérdéssel tarkított volt. Még szokjuk az új rendszert, mi szaktanácsadók is és ti gazdálkodók is. Az látható, hogy a terhek és az előírások nagymértékben nehezedtek, amit sajnos tényként kell kezelnünk. Ami viszont körvonalazódik, hogy a 2024-es évre igen komoly könnyítés lesz bevezetve. De hogy mi is ez a könnyítés és hogyan is alkalmazhatjuk ezt a gazdaságunkban arról a folytatásban fogok hosszasan írni.

Parlagoltatás azaz a HMKÁ 8. előírásban bevezetett könnyítés

Kezdjük az alapoknál. Eddig és ez az évet kivéve ezután is a fő szabály, hogy kétféleképpen tudjuk megoldani a HMKÁ 8.-as előírást azaz a „nem termelő tájképi elemek” feltételességét.

A teljes szántóföldi területeink (ideértve az ideiglenes gyepek is) 4%-án nem termelő tájképi elemeket hozunk létre. Ezt is ketté tudjuk választan

 

A teljes szántóterület 3%-án nem termelő tájképi elemet létesítünk és 4%-án pedig, nitrogénkötő növényeket vagy ökológiai másodvetést létesítünk.

Ökológiai másodvetés

Mi is az a nitrogénkötő növények

 

Nagyon leegyszerűsítve a pillangós növények vetését értjük ez alatt, szója, bab, borsó, lucerna vagy egyéb pillangós növény. Nagyon lényeges pont itt, hogy a termelést növényvédőszer mentesen kell megvalósítani. Tehát semmilyen növényvédelmi tevékenység nem folytatható azokon a területeken, ahol nitrogénkötő növényeket akarunk a HMKÁ 8. feltételesség kapcsán elszámolni. Fontos megemlíteni, hogy ide tartozik a csávázószerek tilalma is, tehát csak csávázatlan vetőmaggal történő vetés lehetséges. Talán a legegyszerűbb, itt lucernára gondolni ezzel a növénnyel a legkönnyebb megoldani ezt a vállalást. Amit még fontos leszögezni, hogy a nitrogénkötő növények 1-es súlyozással lesznek elszámolva.

Tehát egy példán keresztül:

 

Egy 100 hektáros gazdálkodónak az eredeti támogatási jogszabály alapján, 3 hektár nem termelő tájképi elemet kell létesíteni/fenntartania. Valamint 4 hektárnyi nitrogénkötő növényt kell a fentebb említett módon termelnie, hogy teljesíteni tudja a feltételesség ezen pontját.

Mi is az az ökológiai másodvetés azaz köztesnövény termesztése

 

Ökológiai másodvetésnek azt nevezzük, amikor a főnövény betakarítása után az Ökológiai jelentőségű másodvetésre alkalmas növényfajtákból legalább két növénykerül elvetésre. A vetést október 1-ig kell megvalósítania és legalább 60 napon keresztül kell a táblán hagyni. A táblán keletkezett zöldtömeget pedig a talajba kell forgatnia. Ennek súlyozási értéke eredeti tervek alapján 0,3. Azaz minden elvetett köztesnövény hektárja 0,3 hektárnyi elszámolható területet jelent.

 

Példával

A 100 hektáros gazdánk, szintén 3 hektárnyi területen létesít nem termelő tájképi elemet. Majd a maradék 4%-nyi kötelezettségére 13,33 hektárnyi ökológiai másodvetést vet. Ezzel teljesíteni tudja a vállalását

 

Természetesen a két példában felsorolt elemek egymással keverhetőek is.

Szintén a 100 hektáros gazdaságunkban 3 hektárnyi nem termelő tájképi elemet létesítünk. Majd mondjuk 2 hektárnyi nitrogénkötő növényt hozunk be a feltételességbe és a maradék 2 hektárnyi területarányra pedig elvetünk 6,66 hektárnyi ökológiai másodvetést.

 

Ha úgy gondolod, hogy nem akarsz ilyen számolásokkal bajlódni akkor nézd meg gazdaság adminisztrációs szolgáltatásunkat, aminek keretében minden ilyen számolást leveszünk a válladról.

HMKÁ 8 könnyítés

És akkor jöjjön az amire mindenki várt azaz a könnyítés

2024-es évre az Európai Bizottság elfogadta a HMKÁ 8. könnyítés tervét

Azaz a 4%-os vagy a 3%-os parlagoltatási kötelezettség 2024-es évben nem kötelező. Megoldható lesz nitrogén kötő növényekkel vagy ökológiai másodvetésekkel is! Méghozzá olyan módon, hogy a súlyozási tényező mindkét esetben 1-es lesz. Tehát nem kell parlagoltatniuk a gazdákodóknak (természetesen ettől még lehet) elég lesz szélsőséges esetben csak 4%-nyi területen ökológiai másodvetést betervezni.

Maradjunk a példás vonalon

100 hektáros gazdaságunkban bőven elegendő lesz 4 hektárnyi ökológiai másodvetést vetnünk, hogy 2024-re teljesíteni tudjuk a HMKÁ 8.-as feltételességi előírást.

Ez óriási segítség lehet a gazdálkodóknak, hogy ne kelljen 4%-nyi értékes szántóterületet feláldozniuk 2024-ban. Amire viszont mindenki figyeljen oda, hogy ezek a könnyítés csak 2024-es évre szól, tehát 2025-től a régiúj rendszer fog üzemelni.

Fontos lábjegyzet:

Az AKG támogatásban résztvevő gazdálkodók a másodvetéssel csak egy vállalást tudnak teljesíteni. Tehát vagy ökológiai másodvetésnek nevezik el a másodvetést akkor a HMKÁ 8.-as feltételességnek tesznek eleget. Vagy másodvetés zöldtrágyázás céljából-nak nevezik el a másodvetésüket akkor pedig a hozzá tartozó AKG előírásnak teljesítik. Ezt a kettőt mindenképpen külön kell kezelni és nagyon figyelni kell az elnevezésre is.

Ha úgy gondolod, hogy nem szeretnéd folyamatosan bújni a közleményeket és a jogszabályi változásokat, hanem a termelésre akarsz csak fókuszálni. Akkor bízd egy profi csapatra az egységes kérelmed ügyes bajos dolgait. Vedd fel velünk a kapcsolatot.

 

Ha tetszett a hírlevél és a lehető leghamarabb akarsz értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.