fbpx

TMR rendszer – Azaz nagytestvér figyel

A területi monitoring rendszer röviden TMR rendszer, a Kincstár 2023-ban bevezetett újítása. Tulajdonképpen a Sentinel műholdcsalád csatlakoztatását jelenti a támogatási rendszerhez. A távérzékelés bevezetése az egységes kérelembe sok új feladatot ad a gazdálkodóknak, illetve az idei évtől a még pontosabb gazdálkodási napló vezetést irányoz elő.

Tavaly már szokhattuk a jelenlétét, de az idei évben megsokszorozódik a műholdak által vizsgált jogcímek. 2024 a TMR rendszer tekintetében még bevezetési évnek fog számítani, hiszen a kapott ellenőrzési feladatok még nem lesznek kötelezőek. Azonban 2025-től jogvesztő következménye lesz, ha nem teljesítjük a TMR ellenőrzést.

 

Mit vizsgált a TMR rendszer 2023-ban

 

 • Nem támogatható terület jelenléte a táblán
 • Inhomogén tálba
 • Növénykultúra eltérés
 • Túllegeltetés
 • Gyomosság

 

2024-ben már TMR rendszer által vizsgálható esetek

 

 • Tiltott kaszálás
 • Kaszálás elmulasztása
 • Öntözés
 • Nádaratás
 • Talajtakarás
 • Ültetvények talajtakarása
 • Szálas fehérje 80%-os borítottság
 • Nem termelő területek
 • Forgatás nélküli talajművelés
 • Zöldtrágyanövény termesztés
 • Zöldugar feltörés

Láthatjuk, hogy a tavalyi évben kapott nagyszámú TMR ellenőrzés csak a kezdet volt, idén még több feladatot kaphatunk a Kincstár felől. A Morva Növénydoki a vele szerződött ügyfeleinek átvállalja ezt a terhét is, nézd meg Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatásunkat, hogy miben is tudunk segíteni neked.

 

Mit is kell tennünk, ha TMR ellenőrzésre jelölnek ki minket?

 

Először is ügyfélkapura fogunk kapni egy értesítést, amiben részletezi nekünk a Kincstár, hogy milyen vélt eltérést/problémát szúrt ki a Sentinel műhold. Ez az előbb felsorolt esetek valamelyike lehet. A tárhelyre érkezett dokumentum megnyitása után egy nappal mindenki automatikusan kapni fog egy fényképezési feladatot a mobilGAZDA alkalmazására, de nem kell minden esetben fotózni!

 

Nézzük mit kell tennünk, ha a TMR rostáján felakadtunk

 

 1. Ha a meg nem felelés valós abban az esetben 2024. szeptember 30.-ig lehetőségünk van Egységes kérelem adatváltozás keretén belül korrigálni az eltéréseket. Erre 8 napos határidőt ad számunkra a Kincstár. Tipikus ilyen eset volt, amikor a gazdálkodó valamelyik tábláján Növénykultúra eltérés van. Például kalászos helyett kapás van a táblában, ezt nagyon gyorsan kiszúrja a TMR rendszer. Ilyen esetben annyi a dolgunk, hogy 8 napon belül átjelentjük a táblát. Ezt szeptember 30.-ig szankció nélkül megtehetjük, senki se féljen tőle.

   

 2. Ha hibázott a TMR rendszer és minden a valóságnak megfelelő. Sajnos tavalyi évben az esetek 90%-a ilyen volt. Ebben az esetben szintén 8 napunk van reagálni a feladatra, fényképkészítéssel. A már említett mobilGAZDA alkalmazásra kapott fénykép feladatot kell teljesítenünk. Itt fontos, hogy olyan képeket készítsünk, amivel tökéletesen tudjuk igazolni, hogy a kérelmünk a valóságot mutatja. Konyhanyelven, olyan képet készítsünk, amit megnézve íróasztal mögül is egyértelműen látható legyen, hogy nekünk van igazunk. Használhatatlan képek feltöltése olyan mintha meg se csináltuk volna a feladatot.
TMR ellenőrzés keretén belül fotodokumentáció készítése szükséges

Mi történik, ha nem végezzük el a TMR ellenőrzést?

 

Az idei évben ez még nem jár automatikus szankcióval, persze csak abban az esetben, ha nekünk van igazunk. Az el nem végzett TMR ellenőrzés viszont egy helyszíni ellenőrzést fog maga után vonni. Amivel az a legnagyobb probléma, hogy amíg ellenőrzésünk van a Kincstár semmilyen támogatást nem fog utalni számunkra.

Az idei évben elég sok olyan megkeresést kaptunk, hogy miért nem utal a Kincstár. A szomszéd már rég megkapta az előlegeket mi még semmit. Ez az esetek 95%-ban a TMR ellenőrzés elmulasztása miatti helyszíni ellenőrzés következménye volt. Tehát idén még nem kötelező elvégezni a feladatokat, de aki nem csinálja meg az számíthat arra, hogy nagyon későn fog kapni támogatást.

 

Pont ezért vállaljuk át ügyfeleinktől a TMR ellenőrzések lebonyolítását. Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatásunk keretén belül ügyfeleinknek nincs ezzel gondja.

 

2024-ben bevezetésre kerülő TMR ellenőrzések

 

Tiltott kaszálás/Nádaratás

Az Agrár-környezetgazdálkodási program keretén belül, kerülhet vizsgálatra. A műholdak segítségével tábla szintű vagy részleges kaszálást is vizsgálni tudja a Kincstár. Az egyes AKG vállalások keretében előfordul (főleg gyepeknél a madár/lepke védelmi területeken), hogy a választott előíráscsomag kaszálási időkorlátot határoz meg. Eddigi tapasztalataim alapján ezt néhány gazdálkodó 3-4 év után már elfelejtik és tiltott időszakban is kaszálnak. Ha ezt kiszúrja a TMR rendszer, akkor sajnos nincs más teendő, mint arra az évre az AKG támogatást vissza kell vonni a tábláról, különben szankcióra számíthatunk. Abban az esetben, ha nincs igaza a rendszernek, akkor ezt fényképkészítéssel tudjuk igazolni. Amire érdemes odafigyelni, hogy ennek az eltérésnek a valótlanságának az igazolására szinte csak a 8 napon belül elkészített fénykép lehet az alapja! Mindenképpen figyeljetek erre!

 

Kaszálás elmulasztása

Egyes vállalások esetén a jogszabály előírja az évenkénti kötelező egyszeri kaszálást (AKG, AÖP, Natura 2000 gyep). Az AÖP esetében már megszokhattuk, hogy az alternáló kaszálásról legalább egy táblán fényképet kell készítenünk, most egy új vállalás keretén belül más kaszálási formáknál is kötelező lesz a fénykép készítése, ha még nem olvastad, olvasd el erről a cikket. Ugyanakkor a Kincstár idei évtől figyelni fogja, hogy tábla szinten megtörtént-e a kaszálás és az be lett-e jelentve, olyan jogcímeknél, ahol ez kötelező. Ennél az esetnél nem fogunk kapni feladatot, csak értesíteni fog minket a Kincstár, hogy nem történt a területen kaszálás.

 

Öntözés

2024-től a TMR rendszer figyelni fogja az öntözött területeket is. Amennyiben az egységes kérelem felületén nem lett jelölve az öntözés az adott táblán, akkor erről értesítést küld majd nekünk a Kincstár. Olyan esetben amikor öntözést talál a műhold rendszer és valóban öntözzük a területet, még nagy baj nem történik jelölnünk kell a kérelemben az öntözést. Ugyanakkor, ha olyan növény esetében talál öntözést a rendszer, ahol a támogatás vízjogi engedélyhez kötött, de engedélyünk nincs rá vissza kell vonni a tábláról az igényelt plusz támogatást.

Figyelnünk kell az önötzések bejelentéséről a Kincstár felé, különbön támogatásoktól eshetünk el.

Ilyen esetek:

 • Rizstermesztés támogatása
 • Cukorrépa termesztés támogatása
 • Ipari zöldségnövény termesztés támogatása
 • Az extenzív gyümölcstermesztés támogatása
 • Az intenzív gyümölcstermesztés támogatása


A Kincstár biztosított egy kis kibúvót a gazdálkodóknak. „2024. január 1. előtt létesített, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági célú kút fennmaradásához nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés.” A feladatunk csak annyi, hogy erről nyilatkozunk az egységes kérelem beadási felületén. Természetesen, ha nem ilyen paraméterű a kutunk, akkor ne nyilatkozzuk ezt le, mert könnyen ellenőrizheti a Kincstár. Ha rendbe kell tenni a vízjogi engedélyeket, tudunk benne segíteni a Morva Növénydoki az engedélyhez szükséges talajvédelmi terveket el tudja készíteni ügyfeleinek, a Talajvédelmi Terv Készítése szolgáltatásunk keretein belül.

Talajtakarás

Az AÖP keretein belül vállalható gyakorlatot az idei évtől, már nem csak helyszínen ellenőrzik a Kincstár szakemberei, hanem a TMR rendszer alapján is. Amennyiben a műholdak észreveszik, hogy nincs meg a megfelelő talajborítottság a területen, értesítést küldenek a gazdálkodónak. Erre vagy jogcím visszavonásával lehet reagálni, amennyiben igaza van a TMR rendszernek. Ha viszont nincs igaza és megfelelünk a jogszabálynak, akkor fényképkészítéssel bizonyíthatjuk igazunkat.

Szálas fehérje 80%-os borítottság

Saját véleményem szerint ez fogja a legtöbb fejtörést okozni a gazdálkodóknak. Második éves szálas fehérjenövények esetében a TMR rendszer vizsgálni fogja a növényborítottságat. Ha nincs meg a 80%, akkor erről értesítést küld a Kincstár nekünk. Ha igazuk van, vissza kell vonni a termeléshez kötött támogatást a tábláról, ha viszont nincs igazuk, akkor ezt fényképpel bizonyítanunk szükséges.

Nem termelő területek

A műholdak figyelni fogják, hogy a parlag, a nitrogénmegkötő növény, illetve az ökológiai jelentőségű másodvetés megtalálható-e a táblán. Az eljárás az eddigiekhez nagyon hasonló, ha valóban nincs a területen a növény akkor vissza kell vonni a kérelemben, de ha ott van a növény akkor fényképpel ezt bizonyítani szükséges.

Ültetvények talajtakarása

A TMR rendszer vizsgálni fogja, hogy a sorközök valójában takarva vannak-e. Ha meg nem felelést érzékel a rendszer, akkor feladatot ad nekünk, amire ugyanúgy kell reagálnunk, mint az eddigiekre. Amire felhívnám a figyelmet minden gazdálkodónak, hogy az ültetvények talajtakarása nem csak AÖP-ben kötelező, hanem 12%-osnál nagyobb lejtésű területeken is, ami a feltételesség alapja, tehát alap támogatásunk is veszélybe kerülhet miatta.

Szeretnéd megtudni, hogy 12%-os lejtésű-e a táblád, vagy milyen jogcímeket szabályokat kell betartanod, kérd Gazdálkodási Napló Audit szolgáltatásunkat és teljes képet fogsz kapni gazdaságodat érintő kötelezettségeidről.

Forgatás nélküli talajművelés

A műholdak árgus „szemmel” figyelik, hogy történt-e talajforgatás a területen. Ha igen és AÖP keretein belül ezt vállaltuk, akkor két eshetőségünk lesz. Ha valójában történt tiltott művelet, akkor vissza kell vonnunk a tábláról az AÖP vállalást. Azonban, ha nem történt tiltott művelet, akkor ezt fényképpel bizonyítanunk kell a Kincstár felé.

Forgatás nélküli talajművelés választása esetén a TMR rendszer figyelni fogja a táblákon történő talajműveléseket. Abban az esetben, ha tiltott műveletet érzékel értesítést küld a Kincstár ügyfélkapunkra

Zöldugar feltörés

AKG támogatás esetében a zöldugar kultúrákat 3 évig kell fenttartani. Az utolsó évben, azaz a mostani kiírás szerint 2024-ben leghamarabb július 30 után lehet beforgatni a növénytársulásokat. Ha a TMR rendszer azt látja, hogy július 30 előtt beforgatásra került a zöldugar táblánk, akkor értesítést küld nekünk a Kincstár, amire reagálnunk szükséges a már sokszor említett módon.

Zöldtrágyanövény

A TMR rendszer vizsgálja, hogy elvetésre került-e a bejelentett zöldtrágya növényünk. Ha nem találja a rendszer a zöldtömeget a táblán, akkor értesítést küldenek számunkra. Ezen esetben vagy visszavonjuk a zöldtrágya növény igénylésünket, amennyiben nem került elvetésre, vagy ha elvetésre került, akkor ezt fényképpel bizonyítjuk a Kincstár felé.

Összegezve a dolgot: Láthatjátok, hogy elég széles körbe kiterjesztették a TMR rendszer által ellenőrizhető jogcímeket. Ami biztos nem lesz könnyebb a gazdálkodásunk emiatt, de én mindenkit arra biztatok, hogy a lehető legtöbb ilyen feladatot hajtsa végre, mert tényleg óriási csúszások lesznek a kifizetésekben.

Ha eldöntötted, hogy ezzel nem szeretnél bajlódni és szeretnéd kiszervezni ezt az egész hajcihőt, akkor jelentkezz Gazdaság Adminisztrációs szolgáltatásunkra és minden gondot leveszünk a válladról.

Ha tetszett a cikk és szeretnél értesülni a mezőgazdaságot érintő aktualitásokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb cikkekről.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.