fbpx

2024 változások az AÖP szabályrendszerébe

Az új egységes kérelem nem csak a feltételesség rendszerében fog változni, mint arról korábbi cikkemben is írtam, hanem az Agro-ökológiai Programot is nagymértékben módosította az Irányító Hatóság. A változtatások célja itt is az egyszerűsítés és az egyértelműsítés lett volna, de azért kerületek olyan változások is az AÖP szabályrendszerébe, amik első látásra bonyolításnak és extra adminisztrációnak tűnik.

Kezdjük rögtön az bonyolítással.

Számos az AÖP rendszerébe lévő gyakorlatnál, növényvédelmi korlátozások szerepelnek. Ilyen lehet a „Forgatás nélküli talajművelés” vagy a „Méhekre veszélyes szerek használati tilalma, beporzó rovarok védelme” gyakorlat. Bevezetésre kerül az Egységes kérelem felületén egy egyszerűsített növényvédelmi kezelés kimutatás. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a permetezési naplónkat, az Egységes kérelem felületén is rögzítenünk szükséges valamilyen formában. A tájékoztatók alapján, még teljesen nem világos, hogy ennek mi lesz a szabályzása és formációja. De ami már biztosan látszik kicsit azért növekedni fog az adminisztrációs teher.

Egységes kérelem felületére fel kell tölteni az egyszerűsített növényvédelmi kezelés kimutatást

Az egyes AÖP szabályrendszerébe lévő változások.

Szántós gyakorlatok

Talajtakarás szántóterületeken:

Ennél a gyakorlatnál bekerül és fajlista, amit itt le is tudtok tölteni. Az ebben a listában szereplő növényeket lehet majd talajtakarásként vetni.

 

Nem termelő tájképi elemek és területek kijelölése szántóterületeken:

Ide is értünk a könnyítés részéhez. Ha olvastad a régebbi cikkemet AÖP szabályrendszerébe alkalmazható gyakorlatokról, (ha nem olvasd el) emlékezhetsz, hogy ennél a gyakorlatnál eredetileg 5% parlagra/tájképi elemre és 5% egyéb „zöldítési” technológiára volt minimálisan szükség az AÖP pontokért. Ez 2025-től ugyanígy lesz, de 2024-re könnyítéseket fognak bevezetni. Miszerint elegendő 1% parlag/tájképi elem és 9% „zöldítési” technológiával már elérhetők az AÖP pontok. Hogy mi a parlag és mi a „zöldítési” technológia olvashatsz előző heti cikkemből. Ez véleményem szerint elég nagy lehetőség az idei évben, hogy könnyen elérhessük, az AÖP pontokat, én mindenképpen javaslom, hogy fontoljátok meg, hogy így teljesítitek a gyakorlatot.

Hogy tudd mennyi tájképi elem van a területeiden és hogy milyen gyakorlatokat választhatsz, nézd meg legújabb szolgáltatásunkat az Gazdálkodási Napló Auditot, ahol teljes képet kaphatsz gazdaságodat érintő kötelezettségekről is.

 

Táblaméret korlátozás szántóterületeken:

Előző évhez képest a változás a gyakorlatban, hogy az azonos kultúrák elválasztására nem 3 méteres hanem 2 méteres sávot kell készíteni/ki hagyni. Én senkinek nem javasoltam ezt a vállalást és ezen nem fog változtatni az egy méteres csökkentés sem.

 

Karbamid műtrágya környezetbarát használata szántóterületeken:

Alapjáratban nem értem ezt az AÖP gyakorlatot, szerintem nem sok köze van a környezetkímélő gazdaság erősítésének, de hát a jogalkotók tudják mit csinálnak. Ami tavaly óriási fejtörést okozott a gazdálkodóknak, hogy minden karbamid tartalmú készítményt azonnal be kell dolgozni. Igen ám, de a fejtrágyázásokat sokan már folyékony nitrogén tartalmú műtrágyákkal oldják meg, amik szinte kivétel nélkül karbamid alapúak. Ezen finomított az Irányító hatóság és bekerült az AÖP szabályrendszerébe, hogy a folyékony fejtrágyákat ureáz gátló készítmények együttes használatával bedolgozás nélkül is fel lehet használni.

 

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóterületeken és Talaj és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása szántóterületeken:

Tavalyi évben szintén rengeteg fejtörést okozott ezek a vállalások mind a gazdálkodóknak mind a szaktanácsadóknak. Ugyanis elég sok készítmény engedélyokiratában szerepelnek a vizes élőhelyektől való védőtávolság. Ugyanakkor a rendelet előírta, hogy a gyakorlattal érintett táblák teljes egészét kell kezelni. Ebből jött mindig a kérdés, hogy akkor az engedélyokirattól térjünk el vagy kockáztassuk az AÖP vállalásunkat. Elárulom a titkot jó megoldás nem volt. Az idei évtől változtatnak a gyakorlaton és bevezetésre kerül egy általános 50méteres biztonsági sáv, ami MEPAR fedvényt is kapni fog. Tehát a kérelem beadása során látszódni fog. Ide nem lehet majd kijuttatni mikrobiológiai készítményt és ha ez a sáv mérete a táblán belül eléri a 15%-ot akkor ebbe a gyakorlatba nem lesz bevonható a tábla.

Ha nem akarsz a bonyolult egységes kérelem beadásával és a gazda naplóval foglalkozni, hanem valóban azzal szeretnéd tölteni az idődet, amivel pénzt termelsz, nézd meg Gazdaság Adminisztrációs Szolgáltatásunkat. Te a termeléssel foglalkozz mi intézzük a többit.

 

Forgatás nélküli talajművelés szántóterületeken:

Idei évtől együttesen alkalmazható a Forgatás nélküli talajművelés és a Karbamid műtrágyák használata gyakorlat. Azzal a feltétellel, hogy csak folyékony karbamid használható bedolgozás nélkül ureáz gátló készítményekkel együttesen.

Bevezetésre kerül az Őshonos haszonállatokkal történő legeltetés

Gyepes gyakorlatok:

Minden gyepes gyakorlatra van két lényeges változás:

  1. Amennyiben a gyepes területen van tájképi elem, hogy mik ezek régebbi cikkemben olvashattok róla, akkor azok területén nem kell teljesíteni a vállalt gyakorlatot. Hogy miért is van ez így és miért kell ezt egyáltalán leírni? Sajnos itt is előjön a gyakorlat és a jogalkotók közötti egyre nagyobb szakadék. Ugyanis a tájképi elemek beilleszkednek a táblánkba, tehát növelődik a tábla mérete olyan területtel, ahol nem folytatunk termelést. Az AÖP szabályrendszerébe a gyakorlatokat a teljes táblán kell elvégezni, tehát papíron lekaszáljuk a fás cserjés sávot is, vagy a magányosan álló fát esetleg a gémeskutat is 😊. Tehát ezt kellett orvosolniuk a jogalkotóknak.
  2. Nagyon hasonló dolog érint minden gyepterületet, ha VP támogatások tekintetében kaszálási/művelési korlátozások vannak akkor azokat be lehet tartani most már az AÖP miatt is. Tehát például NATURA 2000 területek kaszálatlan sávok kihagyása miatt nem lehet AÖP szankciót alkalmazni. (inkább nem mondok semmit)

 

Pásztorló, illetve szakaszos legeltetés:

A lényeg, hogy az összes gyepnek legeltetettnek kell lennie a gazdaságban, ezeknek 50%-át kell legalább bevonni az AÖP szabályrendszerébe. A lényeges változás, hogy egy adott gyep táblánkon maximum 30%-nyi területösszeségű nem termelő tájképi elem lehet, tehát ahol több van mint 30% azt a táblát nem lehet kiválasztani ennek a gyakorlatnak a megvalósítási helyéül. Bekerült a legeltethető állatok közé a lófélék, juh, kecske és a bivaly. És talán ami a legnagyobb változás, hogy idéntől elfogadható, ha tejhasznosítású szarvasmarhával legeltetnek a gazdálkodók. A lényeg, hogy tej szerkezetátalakítási támogatásban ne vegyenek részt az egyedek a kettős finanszírozás elkerülése végett.

 

Kizárólag alternáló kasza használata:

A tavalyi év talán legnagyobb porát kavaró gyakorlatban lesz értelmezhető változás. NATURA 2000/AKG és egyéb gyepeken is a következőre változik a gyakorlat neve „Kizárólag alternáló kasza vagy hatsó felfüggesztésű, illetve vontatott, szársértő nélküli kasza használata ……….” Ez azt jelenti, hogy ha a kaszátokon nincs szársértő vagy leszerelitek azt, akkor egyszerű kaszálással is teljesíthető lesz a vállalás, magyarul nem kell kaszáláskor visszamenni az hőskorba 😊. Természetesen a georeferált fénykép elkészítése továbbra is kötelező lesz méghozzá úgy, hogy látszódnia kell annak hogy nincs szársértő a kaszán. Gazdaság Adminisztrációs Szolgáltatásunkban vállaljuk a fénykép elkészítését is az ügyfeleknek, érdemes megnézned szolgáltatásunkat.

 

Őshonos haszonállatokkal történő legeltetés:

A két új gyakorlat közül az első. A lényege, hogy az Irányító Hatóság által kiadott listában szereplő állatfajokkal történő bármilyen legeltetés AÖP pontokat fog érni. A lényeg, hogy a listában szereplő fajokból meglegyen a legalább 0,2 állategységed és már be is zsebelted a pontokat. Nem szükséges hozzá semmilyen legeltetési forma választása. Mindenképpen jolly jokernek gondolom természetesen azoknál a gazdálkodóknál, akik ilyen állattartással foglalkoznak.

 

Kaszálás során legalább 10 cm-es tarlómagasság meghagyása:

Szintén újonnan bekerülő gyakorlat az AÖP szabályrendszerébe. Minden gyepre alkalmazható gyakorlat. A gyakorlat lényege, hogy nem korlátozzák a kasza milyenségét, csak azt kérik, hogy legyen meg a 10 cm-es tarlómagasság. Ezt georeferált fényképpel bizonyítanunk is szükséges a kérelem felületén és természetesen agrotechnikai műveletként is be kell jelenteni.

 

Extenzív gyepek legalább évi egyszeri kaszálása:

A gyakorlat kiegészül azzal, hogy május 1. és szeptember 30. között kell elvégezni a kaszálást.

Ültetvény helyett idéntől állandó kultúrákra nevezik át az AÖP földhasználati kategóriát

Állandó kultúrákat érintő gyakorlatok:

Közös rendelkezés itt, hogy ültetvény helyett állandó kultúrának fogjuk, hívni innentől a földhasználati kategóriát. Ezen felül két külön földhasználati kategóriára bontódnak „különleges állandó kultúrák” és „egyéb állandó kultúrák”

Különleges állandó kultúrák: rövid vágásfordulójú sarjaztatásos energetikai ültetvények (nyár, fűz, kőris, éger, juhar fajok), vagy a mezőgazdasági területeken EMOGA vagy EMVA forrásból létesített ipari faültetvények, valamint az energianád, olasznád- és szilfiumfajok.

Egyéb állandó kultúrák: hagyományos értelemben vett állandó kultúra, ültetvény (szőlő, gyümölcs, stb.).

Ennek azért lesz értelme, mert így ha valakinek vannak hagyományos ültetvényei mellett „különleges állandó kultúrái” akkor dönthet úgy, hogy a különlegesekre nem vállal gyakorlatot. Ezt ugyanúgy megteheti, mint a NATURA 2000 területeire, tehát itt nem lesz területméret miatti kötelező megvalósítás. Ezt sajnos tavaly még nem így volt, amiből azért adódtak problémák.

 

Méhekre veszélyes szerek használati tilalma állandó kultúrákban:

A gyakorlat nem választható innentől szőlőalany törzsültetvény, szőlőoltvány iskola és gyümölcsfa-iskola hasznosítási kódú állandó kultúrákban.

 

Biológiai ágens alkalmazása ültetvényekben:

A gyakorlat nevének változása magában foglalja az újítást is. „Biológiai ágens vagy feromonos légtértelítési eszközök alkalmazása egyéb állandó kultúrában”. A dolog magáért beszél, de végre bekerült olyan az AÖP rendszerébe ami tényleg környezetkímélő és hasznos dolog. Személy szerint nagy pártolója vagyok a légtértelítés technológiájának és nagyon örültem, hogy kapni fog egy kis segítséget a hatóság irányából. Ültetvényesek mindenképpen keressetek rá erre a növényvédelmi eszközre nem fogtok csalódni benne 😊

 

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása egyéb állandó kultúrákban és Talaj és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása állandó kultúrában:

A szabályzás pontosan ugyanaz lesz, mint szántóterületeken, tehát az ott leírtak érvényesek itt is.

 

12% alatti lejtésű területeken az állandó kultúrák talajtakarása mulcsozással, egyéves sorköztakaró növények termesztésével és Állandó kultúrák talajtakarása évelő kultúrák fenntartásával vagy gyepesítéssel.

Mindkét gyakorlatra igaz, hogy nem választhatók szőlőalany törzsültetvény, szőlőoltvány iskola és gyümölcsfa-iskola hasznosítási kódú kultúra esetén.

12% alatti lejtésű területek növény vetésével történő talajtakarás megvalósítását, csak olyan növényekkel lehet teljesíteni ami a kiadott fajlistában szerepelnek.

Állandó kultúrák csak olyan sorköztakaró évelő kultúrákkal lehet bevetni, amik szerepelnek a szántóföldi hasznosítási kódtárban. A listát természetesen itt letöltheted.

 

Karbamid műtrágya környezetbarát használata egyéb állandó kultúrában:

A gyakorlat megegyezik a szántóterületeken megbeszéltekkel.

 

Hát nem lett sokkal egyszerűbb a dolog. Ha kérdésed lenne fordulj hozzánk bizalommal.

Ha tetszett a cikk és nem akarsz lemaradni a legújabbról akkor iratkozz fel hírlevelünkre és garantáltan elsőként fogsz értesülni a mezőgazdaságot érintő fontosabb változásokról.

Üdvözlettel: Morva Tamás

Morvanövénydoki Kft.